KPMG’ers kunnen weer naar kantoor (en blijven thuiswerken)

29 september 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

KPMG’ers in ons land zijn maar al te blij. Want komende vrijdag gaan de twaalf kantoren van het Big Four-kantoor door het land weer volledig open. En daar kijken veel KPMG’ers reikhalzend naar uit.

Sinds vorige week is het thuiswerkadvies van de Rijksoverheid aangepast. Dit stelt bedrijven, ongeacht welke sector, in staat om hun mensen weer terug naar kantoor te halen. Waar de een dit volledig doet (denk aan bedrijven die hun medewerkers verplichten om naar kantoor te komen), neemt een ander bedrijf juist een hele voorzichtige houding aan (denk aan bedrijven die hun medewerkers nog maanden thuis laten werken).

Accountants- en advieskantoor KPMG kiest in zekere zin voor een middenweg. KPMG heeft zijn kantoren weer opengesteld voor het personeel en over de hele linie verwacht het Big Four-kantoor dat de bijna 4.000 in Nederland werkzame professionals twee dagen in de week op kantoor zullen verschijnen.

Werken op kantoor brengt allerlei voordelen met zich mee. Denk aan het kunnen gebruikmaken van uitstekende infrastructuur, of het fysiek kunnen samenwerken met collega’s. Maar ook informele aspecten, zoals spontane ontmoetingen bij de koffieautomaat, samen lunchen op kantoor en praten over andere dingen dan werk zijn zaken waar KPMG-medewerkers naar uitkijken.

Toch zal ook thuiswerken voor KPMG’ers een blijvertje zijn, zo toont een onder de eigen medewerkers gehouden survey aan. 91% van de werknemers van KPMG wil ook na corona deels vanuit huis blijven werken. De drie grootste voordelen van thuiswerken: minder reistijd (92%), meer flexibiliteit in de werkdagindeling (72%) en een betere werk-privébalans (69%).

Omdat er sprake is van hybride werken zet KPMG in op een “culturele verandering”, legt Caroline Tervoort uit, HR-bestuurder van KPMG Nederland: “Het succes van hybride werken vraagt om goede begeleiding van medewerkers.”

Ook gaat KPMG de kantoren ombouwen tot “clubhuisconcepten”, laat Tervoort weten. “Waar 60% van de kantoorruimtes nu nog ingericht is voor individuele werkplekken, zal dat straks niet meer dan 30% zijn. De ruimte die hiermee ontstaat wordt ingericht met digitale hulpmiddelen voor bijeenkomsten van projectteams, brainstormsessies en belafspraken.”

“Maar ook voor een gezonde lunch, sport- en andere ontspanningsactiviteiten”, voegt ze toe. “In Zwolle zijn we al zover. Andere kantoren volgen snel.”

Dat lijkt niet alleen te gelden voor de KPMG-vestigingen, maar ook voor de andere Big Four-kantoren – ook Deloitte, EY en PwC zijn bezig met het heropenen van hun kantoren en het begeleiden van de transitie naar hybride werken.