Berenschot-rapport oordeelt hard over geflopt Haags banenplan

16 september 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Stichting Energie Academie (SEA), een groots opgezet banenplan van de gemeente Den Haag, lijkt te zijn geflopt. Dit komt deels door gemaakte fouten door de gemeente zelf, concluderen onderzoekers van organisatieadviesbureau Berenschot in wat een vernietigend rapport genoemd kan worden.

In februari 2020 lanceerde gemeente Den Haag de Stichting Energie Academie. Doel van het initiatief vormde de wens om bijstandsgerechtigden en kwetsbare jongeren, die langere tijd in de bijstand zitten, aan het werk te krijgen. Door middel van het optuigen van een technische vakschool zouden vanaf de lancering in februari van 2020 tot aan 2022 zo’n 500 jongeren, bijstandsgerechtigden en werkzoekenden aan vast werk in de bouw- of energiesector geholpen gaan worden, zo luidde de plannen.

Ongeveer een jaar verder bleek van de €1,3 miljoen die door de gemeente in het project was gestoken, niets meer over. Bovendien blijken de daadwerkelijke aanmeldingen voor het programma van de doelgroep flink tegen te vallen. ‘Slechts’ 40 mensen doorliepen op dat moment het programma.

Berenschot rapport oordeelt hard over geflopt Haags banenplan

Reden voor het college van burgemeester & wethouders om een onafhankelijk adviesbureau te laten kijken naar het debacle. En wat bleek? Diverse redenen liggen ten grondslag aan het mismanagement. De mensen achter de Academie gaven de beschikbare financiële middelen verkeerd uit en zorgden zo voor een gat in de begroting. Ook is het management verantwoordelijk voor structurele tekortkomingen op zowel financieel als bestuurlijk gebied, en wordt er intern de hele tijd met elkaar geruzied, zo valt onder meer te lezen in het rapport.

En er zijn nog meer ontluisterende constateringen: zo deugde het businessplan niet, zijn afspraken op de werkvloer niet nagekomen, heerste er een verziekte sfeer met zelfs bedreigingen aan toe en kan fraude niet worden uitgesloten. Berenschot beschrijft de hele saga als “collectief falen” van “een groot aantal mensen die door zijn of haar handelen heeft bijgedragen aan het faillissement.”

Voor De Haagse wethouder Sociale Zaken en Werk, Bert van Alphen (GroenLinks) heeft het rapport bijgedragen aan zijn uiteindelijke besluit om vorige week af te treden. Van Alphen schrijft in zijn ontslagbrief aan de Haagse gemeenteraad: “Uit het onderzoek is gebleken dat er in het dossier veel zaken aan de kant van de gemeente niet goed zijn gegaan. Voor het handelen van de gemeente als geheel voel ik mij als wethouder bestuurlijk verantwoordelijk. Ik dien daarom per direct mijn ontslag in.”

Hoe het nu verder moet met Stichting Energie Academie? Volgens Berenschot is er veel werk te verzetten, want zij zien “geen toekomst voor het banenplan in de huidige vorm.” Eerder al had de gemeente zelf geconstateerd dat de stichting administratief een rommeltje was en benodigde subsidies niet of te laat waren aangevraagd.