PwC blijft de grootste van de Big Four-kantoren in Australië

30 augustus 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

PwC heeft zijn positie als grootste Big Four-accountants- en consultancykantoor van Australië gehandhaafd. Het bedrijf verstevigde zijn leiderspositie zelfs.

Inmiddels is PwC al meer dan een decennium de koploper van de Big Four in Australië, en dat zal in het boekjaar 2021/22 (de Big Four werken met boekjaren die halverwege het kalenderjaar aflopen) niet anders zijn.

In het door de pandemie beheerste boekjaar 2020/21 wisten de nummers drie en vier in de markt weliswaar een opmerkelijke omzetgroei te realiseren – EY +9% en KPMG +6% – maar ondertussen zag PwC zijn voorsprong ten opzichte van de nummer twee groter worden, vanwege een omzetdaling van 7% voor Deloitte in het afgelopen boekjaar. PwC zelf zette net als vorig boekjaar AU$ 2,6 miljard om.

PwC handhaaft zich als grootste Big Four van Australië

Samen genereert het kwartet PwC, Deloitte, EY en KPMG momenteel meer dan AU$ 9 miljard aan inkomsten. Ter vergelijking: vijf jaar geleden was dat nog minder dan AU$ 6,5 miljard. Sindsdien zag elk van de vier zakelijke dienstverleningsgiganten zijn inkomsten met meer dan 35% stijgen. Door de sterke groei van EY deelt het kantoor nu de nummer twee positie met Deloitte.

Bij alle vier de spelers was consulting de afgelopen jaren de sterkste groeier, geholpen door de toegenomen vraag naar diensten als businessmodeltransformatie, systeemimplementatie, digitalisering en cyberbeveiliging. Dit heeft ertoe geleid dat de Big Four inmiddels meer advies- dan accountantskantoren zijn, waarbij de adviesactiviteiten van bijvoorbeeld EY en KPMG nu (aanzienlijk) groter zijn dan hun assurance-praktijken.

Ook een agressieve fusie- en overnamecampagne was een belangrijke motor achter de groei van consulting. Deloitte is de meest actieve koper, met acht deals sinds het begin van 2020, terwijl KPMG en EY in deze periode elk twee deals hebben gesloten. PwC heeft al jaren geen bedrijf meer overgenomen in Australië.

Drie van de vier grote spelers hebben dit jaar een nieuwe leider aan het roer gekregen in Australië. Bij KPMG werd CEO Gary Wingrove na acht jaar afgelost door Andrew Yates, bij EY volgde David Larocca oudgediende Tony Johnson op, terwijl bij Deloitte Adam Powick de leiding overnam van Richard Deutsch. PwC wordt sinds de zomer van vorig jaar geleid door Tom Seymour.

De CEO’s van de Big Four hebben allemaal positieve prognoses uitgesproken voor het lopende boekjaar 2021/22, waarbij ze denken te gaan profiteren van een snel herstellende economie en de verwachte grote investeringen van bedrijven en overheden die hun strategieën, activiteiten, mensen en activa willen klaarstomen voor het post-coronatijdperk.