Valentijn Berends over zijn switch van de farmawereld naar consulting

23 augustus 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Na jarenlang gewerkt te hebben binnen de farmaceutische industrie, maakte Valentijn Berends (30) begin vorig jaar de overstap naar ITDS. Hoe de consultancywereld hem bevalt? We vroegen het aan Berends.

Hoe begon het voor jou bij ITDS?

“Ik werkte als senior consultant in de compliance-business, waar ik farmaceuten hielp met het naleven van anti-corruptie wet- en regelgeving. Dat deden we aan de hand van procesoptimalisatietechnieken en implementaties van IT-oplossingen. Interessante business, maar weinig variatie in mijn werk.”

“Ik was toe aan iets nieuws en wilde meer met strategie gaan doen. In het verleden was ik al een aantal keer benaderd door ITDS. Daar was nooit iets van gekomen, maar mid-2019 gingen we toch in gesprek.” 

Valentijn Berends, Management Consultant, ITDS

Wat was je eerste indruk?

“Die was eigenlijk meteen goed. Mijn nieuwe collega’s waren oprecht geïnteresseerd en ik had relaxte gesprekken met mijn manager. Niet: wat voor positie wil je? Maar: wat drijft je? Onze risk-directeur [Michiel Bouwman] wist de brug te leggen naar waar ik op zoek was tussen strategie en pragmatisme. Waar wil je als organisatie staan? Hoeveel risico durf je te nemen om daar te komen? En hoe borgen we dat in je organisatie, zodat mensen risk niet zien als iets dat moet, maar als iets waardevols? Aan die vraagstukken wil ik graag werken.” 

Je maakte de overstap van de farmaceutische naar de financiële wereld. Hoe was dat?

“Dat was, en is nog steeds, een intensieve switch. Ik moest snel veel inlezen en die kennis meteen in de praktijk brengen. Ik had natuurlijk wel al affiniteit met IT en compliance, maar risk management binnen verzekeraars is toch wel echt een ander beestje.” 

“Daarom was mijn eerste opdracht een IT-project, zodat ik eerst de financiële wereld goed kon leren kennen. Een waardevolle ervaring, maar ik merkte dat deze opdracht me geen energie gaf. Gelukkig kreeg ik de kans om samen met een aantal risk-collega’s op een risk-opdracht te starten bij Athora, onze eerste Ierse klant. En toen voelde ik me voor het eerst ook echt onderdeel van de risk unit.”

En hoe was het om die impact te maken?

“Alsof je op een sneltrein springt, maar heel gaaf. Bij Athora hielp ik als content lead mee met het opnieuw inrichten van processen en beheersmaatregelen als onderdeel van het Internal Control Framework. Hiermee kan een organisatie bepalen of ze ‘in control’ is van de bedrijfsvoering en dus op de juiste manier risico’s beheerst.” 

“Daarop volgend heb ik het management van een andere verzekeraar, VIivat, ondersteund met het realiseren van buy-in vanuit de business ten behoeve van de implementatie van een vergelijkbaar raamwerk. Veel stakeholdermanagement dus.”

“En inmiddels zit ik alweer drie maanden bij Nationale Nederlanden, waar ik een tweetal projecten aanstuur met het doel om materiële afwijkingen in de jaarrekeningen op te sporen en te minimaliseren. Het zijn complexe projecten en politieke puzzels. Maar ik leer ontzettend veel!” 

Hoe krijg je dat voor elkaar?

“Deels met eigen ervaring vanuit consulting, maar ook door veel in te lezen en te schakelen met (senior) collega’s. Met die inzichten kan ik dezelfde dag nog aan de slag. Dat openlijk delen van kennis en ervaringen heb ik bij voormalige werkgevers niet op zo’n enthousiast niveau meegemaakt.”

“Natuurlijk kun je veel leren vanuit de theorie, maar een theoretisch kader in de praktijk brengen is niet altijd eenvoudig of überhaupt haalbaar. De ervaringen van collega’s bij andere klanten zijn wat mij betreft daarom veel waardevoller. Ook voor onze klanten.” 

Welke stappen zie je verder voor je?

“Ik ben als Management Consultant binnengestapt bij ITDS en groei nu richting een nieuwe rol waarbij ik binnen ons Management Team meer kan denken over onze proposities. Maar risk management is breed; ook binnen mijn werkveld zijn er nog tal van rollen die ik wil gaan uitproberen. Een mooi voorbeeld is de stap die ik dit jaar heb gezet van de eerste naar de tweede lijn. Dat geeft genoeg nieuwe energie!”