Innopay werkt mee aan nieuwe OV-chipkaart en betaalvormen

13 augustus 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

De manier waarop we betalen in het openbaar vervoer gaat de komende jaren op de schop. Vanaf eind 2023 kunnen reizigers niet alleen inchecken met de (vernieuwde) OV-chipkaart, maar ook met betaalpas, creditcard, smartphone of smartwatch. Innopay draagt bij aan het faciliteren van de sectoroverstijgende samenwerking die hiervoor nodig is.

Met de ontwikkeling van het nieuwe systeem – genaamd OVpay – heeft Nederland een ware primeur. We zijn het eerste land ter wereld dat een dergelijk systeem ontwikkelt in samenwerking met alle exploitanten van alle vervoerswijzen op lokaal, regionaal en nationaal niveau én met de belangrijkste banken en creditcardmaatschappijen van het land.

De landelijke invoering van OVpay vereist grootschalige aanpassingen bij alle OV-bedrijven, Translink (het bedrijf achter de OV-chipkaart) en de banken. Zo moeten meer dan 60.000 kaartlezers worden vervangen of aangepast aan de nieuwe techniek.

Vanaf eind 2023 kunnen reizigers inchecken met pinpas, telefoon en smartwatch

De nieuwe betaalmogelijkheden moeten het voor alle reizigers gemakkelijker maken. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die slechts sporadisch gebruikmaken van het ov en toeristen. Momenteel moeten zij nog een aparte OV-chipkaart kopen, straks kunnen ze gewoon hun pinpas, creditcard of zelfs telefoon gebruiken.

“Nederland mag trots zijn op deze sectoroverstijgende prestatie”, stelt Innopay-CEO Shikko Nijland. “De banken en openbaarvervoerbedrijven van het land hebben allemaal intensief samengewerkt om het leven van alle passagiers – van dagelijkse forenzen tot internationale bezoekers – een beetje makkelijker te maken.”

“Dit is een veiligere, goedkopere en modernere optie”, vult Bas van Weele aan, de programmadirecteur van het innovatieprogramma OV-betalen. “De huidige OV-chipkaarttechnologie is verouderd. Die is gebaseerd op Mifare-technologie die aan het eind van de vorige eeuw is ontwikkeld, nog voordat smartphones bestonden.”

Waar de rest van Nederland nog even geduld zal moeten hebben, kunnen reizigers in Lelystad al sinds dit voorjaar in- en uitchecken met een contactloze betaalpas, creditcard, smartphone of smartwatch. In de aanloop naar de landelijke uitrol loopt daar sinds 10 maart een proef in de stadsbussen van Arriva.

De bijdrage van Innopay aan het OVpay-programma omvat het faciliteren van de uitvoering van de strategie, het leveren van projectmanagement en het ondersteunen van de totstandkoming van de benodigde overeenkomsten tussen alle betrokken partijen om de nieuwe dienst mogelijk te maken.

Innopay is inmiddels een bekende binnen de sector. De transactiespecialist is al sinds 2015 betrokken bij het opzetten van samenwerking tussen vervoerders en Translink rondom het ov-betaalsysteem.