Roland Berger voert haalbaarheidsonderzoek uit voor Tata Steel

04 augustus 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Tata Steel en vakbond FNV Metaal hebben strategisch adviesbureau Roland Berger ingeschakeld om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. Daarmee moet in kaart worden gebracht wat de beste manier is om Tata Steels staalproductie te verduurzamen.

Al jaren maakt vakbond FNV zich hard voor het behoud en de verduurzaming van de hoogovens van Tata Steel. De Nederlandse staalproducent, die geldt als de grootste CO2-uitstoter van ons land, zet al jaren in op het opslaan van CO2-uitstoot in de Noordzee. Het bedrijf stelt zich ten doel om in 2030 zo’n 40% minder CO2 uit te stoten door middel van opvang.

Door de FNV langgekoesterde plannen voor vergroening van de staalproductie – de inzet van groene stroom en aardgas en op langere termijn het gebruik van waterstof – overweegt Tata Steel pas tegen 2040. Wil het bedrijf de klimaatdoelstellingen vanuit de overheid behalen, dan is het zaak dat Tata Steel op korte termijn knopen doorhakt ten aanzien van verdere verduurzaming voor de toekomst.

Roland Berger voert haalbaarheidsonderzoek uit voor Tata Steel

Aangezien de Indiase eigenaar van Tata Steel plannen heeft om de Nederlandse tak mogelijk los te koppelen van de Britse tak, maakt FNV zich zorgen dat het concern niet bereid zal zijn om flink te investeren in verduurzaming. Miljardensubsidies van de Nederlandse overheid zullen naar verwachting uitkomst moeten bieden.

Vakbond FNV vreest echter dat het kabinet maar eenmalig zal willen investeren in het verduurzamen van de staalproductie van Tata Steel. In dat kader is het nu cruciaal om te achterhalen waar dan het beste in kan worden geïnvesteerd. 

In essentie zijn er twee mogelijke routes voor de toekomst: 1) ofwel het (blijven) afvangen en opslaan van een deel van de CO2-uitstoot; 2) ofwel het direct uitfaseren van de hoogovens om over te stappen op de DRI-technologie en de productie van staal met waterstof.

Om tot de beste route te komen hebben Tata Steel en Vakbond FNV besloten de expertise van Roland Berger in te schakelen. Het consultancykantoor zal een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren om te bepalen hoe de staalproductie van Tata Steel het beste verduurzaamd kan worden.

Concreet zal het onderzoek kijken naar zowel de technische haalbaarheid, economische haalbaarheid als het maatschappelijk draagvlak voor beide plannen. De eerste bevindingen volgen naar verwachting begin september, op tijd om te worden meegenomen in een Tweede Kamerdebat over de kwestie.