Capgemini door NS aangesteld als cyberbeveiliger

29 juli 2021 Consultancy.nl 1 min. leestijd

De NS heeft met Capgemini een raamovereenkomst gesloten voor advies en inhuur rond IT-beveiliging. De samenwerking is erop gericht een pool van experts te creëren met kennis van de specifieke context binnen de NS.

Dit is de uitkomst van een aanbestedingsproces waarbij de keuze viel op het van origine Franse Capgemini, waar vandaag de dag wereldwijd meer dan 270.000 professionals werken. Het samenwerkingsverband tussen Capgemini en de spoorwegorganisatie duurt minimaal vijf jaar en kan daarna met maximaal drie jaar worden verlengd.

De IT-afdeling van de NS wil de komende jaren minder afhankelijk worden van inhuurkrachten. Op dit moment wordt inhuur nog versplinterd ingezet, waardoor specifieke domeinkennis over het spoorwegbedrijf niet efficiënt opgebouwd en geborgd kan worden.

Capgemini door NS aangesteld als cyberbeveiliger

Hierom streeft NS IT naar betere kennisborging door meer eigen regie en het inzetten van een partnership met een leverancier, waardoor er een pool van mensen bij de leverancier ontstaat met kennis van de specifieke context van NS”, is te lezen in de aankondiging van de raamovereenkomst.

De aankondiging volgt kort op de aanstelling van een nieuwe Chief Information Security Officer. Dimitri van Zantvliet Rozemeijer neemt per 1 augustus het stokje over van Lies Alderlieste-de Wit. Hij maakt de overstap naar de NS vanuit ICT-adviesbureau Ordina.

Naast dat Capgemini nu aan boord is gehaald, zoekt de NS ook nog een leverancier voor securitytests. Deze aanbesteding betreft een vierjarige overeenkomst met een optie tot verlenging van maximaal nog eens vier jaar.