INFO helpt NS bij ontwikkeling van slim fietsslot

13 januari 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Jaarlijks raakt NS zo’n tweeduizend OV-fietssleutels kwijt, omdat reizigers uit (normaliter goede) gewoonte hun OV-fiets op slot zetten, maar de sleutel vervolgens mee naar huis nemen en/of kwijtraken. Dat probleem is vanaf nu verleden tijd met de komst van het ‘slimme slot’.

De OV-fiets is onderdeel van De Nederlandse Spoorwegen en faciliteert de ‘last mile’ van de reiziger. Ruim een half miljoen mensen pakken elke dag een OV-fiets. De groei van OV-fiets is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen.

Wanneer mensen een OV-fiets pakken, dan zit daar normaal gesproken de fietssleutel in. Nadat een gebruiker de fiets heeft teruggebracht, is het de bedoeling dat de fietssleutel er weer in zit voor de volgende gebruiker, Dit gaat jaarlijks echter vaak mis – zo’n 2.000 reizigers nemen ieder jaar de sleutels uit gewoonte mee naar huis, waarbij de sleutels kwijtraken.

INFO helpt NS bij ontwikkeling van slim fietsslot

Afgelopen jaar bundelden NS en smart mobility-specialist Skopei en digital agency INFO de krachten om samen een innovatieve pilot te starten met het zogeheten ‘slimme slot’. Aan dit innovatieve nieuwe slot komen geen fysieke sleutels meer te pas. Het systeem werkt met de eigen OV-chipkaart van de reizigers.

Het slot kan geopend worden zodra de reiziger zijn of haar chipkaart er tegenaan houdt. Bij het inleveren van de OV-fiets wordt de huur automatisch stopgezet en kan er in een app gecheckt worden of de fiets goed is ingeleverd. De pilot heeft veel positieve reacties en waardering gekregen vanuit de reizigers.

Onlangs heeft de NS 400 OV-fietsen met een dergelijke slot beschikbaar gesteld op de stations. De personenvervoerder is van plan om tegen het einde van 2021 alle OV-fietsen van een dergelijke slim slot te voorzien.

Bijdrage INFO

INFO, een innovatie- en digitale specialist uit Amsterdam met zo’n 80 professionals, heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het nieuwe slimme slot. Het bureau heeft geholpen met de invoering van het slimme slot, door middel van de zogeheten React Native app ‘LOCKIT’, bedoeld voor de stallingsmedewerkers. Ook heeft INFO de klantenservice bijgestaan bij de voorbereiding op de komst van het nieuwe slot.

INFO helpt NS al langer bij het schaalbaar en toekomstbestendiger maken van het platform voor bikesharing.