Oer-Hollandse New York Pizza komt in Noorse handen

30 juni 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

New York Pizza – anders dan de naam doet vermoeden een oer-Hollands bedrijf – komt in Noorse handen. Het beursgenoteerde Orkla neemt 75% van de aandelen in handen van de Nederlandse pizzaketen, die door de deal op een geschatte waarde van zo’n €150 miijoen uitkomt.

Met totaal meer dan 230 franchise verkoopvestigingen is New York Pizza de op een na grootste speler in de Nederlandse markt. Vorig jaar wisten deze vestigingen gezamenlijk zo’n 11,5 miljoen pizza’s te verkopen, waarmee meer dan €54 miljoen omzet werd gegenereerd.

Door zijn krachten te bundelen met Orkla (> 22.000 medewerkers), een beursgenoteerde Noorse aanbieder van consumentengoederen, bakproducten, snacks en persoonlijke verzorgingsproducten, wil New York Pizza zijn internationale groeistrategie versnellen. Onlangs betrad de Nederlandse pizzaketen al de Belgische markt (tegen het einde van het jaar wil New York Pizza opereren vanuit zes vestigingen), ook is het met twee vestigingen actief in Keulen, Duitsland.

Oer-Hollandse New York Pizza komt in Noorse handen

New York Pizza, dat met zijn hoofdkantoor is gevestigd in Amstelveen, heeft 75% van zijn aandelen verkocht aan de Noren, waarbij de overige 25% in handen van de huidige aandeelhouders zal blijven.

Philippe Vorst, CEO van New York Pizza, zegt over de deal: “Dit is een belangrijke stap waardoor we ons businessmodel verder kunnen opschalen…we kijken uit naar de samenwerking en het omzetten van het internationale groeipotentieel van het bedrijf.”

Jaan Ivar Semlitsch, President en CEO van Orkla, voegt toe: “Deze overname past in Orkla’s strategische ambitie om te groeien in het Out-of-Home-segment, dat een hogere groei kent dan het traditionele supermarktkanaal. We zijn verheugd met de toevoeging van New York Pizza, een goed gerund bedrijf met een goed werkend franchisemodel.”

Ook Euro Pizza Products, een dochteronderneming van New York Pizza die pizzadeeg produceert, maakt deel uit van de gesloten deal. Deze tak levert deeg en andere pizza-ingrediënten en gerelateerde producten aan New York Pizza, maar beschikt ook over een zelfstandig verkoopkanaal, waarmee het zijn producten exporteert naar klanten in 18 Europese landen.

Kotipizza, onderdeel van Orkla, is de grootste externe klant van Euro Pizza Products en daardoor "zien we verschillende mogelijkheden voor nauwere samenwerking tussen New York Pizza en Kotipizza", aldus Semlitsch.

Dealmakers

De transactie tussen New York Pizza en Orkla werd ondersteund door teams van M&A consultants van verschillende bureaus. Orkla schakelde Roland Berger voor de commercial due diligence op New York Pizza en hun groeivooruitzichten. Andere adviespartijen die de deal hebben begeleid waren Axeco (Nederlandse M&A adviseurs) en Deloitte.

Juridisch advies werd geleverd door Houthoff, Florent, Buren, en Maverick Advocaten, terwijl JSA Tax tax advisory diensten verleende. Zowel New York Pizza als Orkla beschikten daarnaast over een inhouse team dat heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de deal.