Overname van Willis Towers Watson door Aon stuit op bezwaren

24 juni 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De overname van verzekeringsgigant Willis Towers Watson door concurrent Aon wordt bemoeilijkt. Het Amerikaanse ministerie van Justitie ziet de megafusie namelijk niet zitten omdat deze de concurrentiedynamiek van de markt zou verstoren.

Vlak voordat de coronacrisis zijn entree maakte, werd duidelijk dat Willis Towers Watson zou worden overgenomen door Aon voor maar liefst $30 miljard. Door deze krachtenbundeling zou het fusiebedrijf de grootste verzekeringsmakelaar en HR-consultant ter wereld worden.

In maart 2020 werd de fusie unaniem goedgekeurd door de bestuursraden van beide bedrijven. Willis Towers Watson is een betrekkelijk jong bedrijf: het werd opgericht na een lang fusietraject, dat startte in 2015. De organisatie zag drie jaar later het levenslicht en ontstond uit de samensmelting van Towers Watson en Willis Group (dealwaarde: $8,9 miljard).

Afronding overname Willes Towers Watson door Aon wordt bemoeilijkt

Een jaar later – in april 2019 – nam de belangrijke concurrent Marsh & McLennan de Britse branchegenoot Jardine Lloyd Thompson over voor £4,3 miljard. Het bedrijf kreeg daarmee een omzet van $17 miljard; zo’n $3 miljard lager dan de gecombineerde omzet van Willis Towers Watson en Aon als de overname wordt afgerond. En dat gaat het Amerikaanse ministerie van Justitie een brug te ver.

Vooral omdat de “Big Three” – momenteel nog Marsh & McLennan, Aon én Willis Towers Watson – plotsklaps zou veranderen in de “Big Two”. En dat zou slecht zijn voor de concurrentiedynamiek van de markt, stelt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Reden: klanten hebben als de megafusie een feit is minder keuze en betalen daardoor vaak een hogere prijs voor diensten. 

Toen de bestuursraden van Aon en Willis Towers Watson tot overeenstemming kwamen, was het aanvankelijke plan de deal in de eerste helft van 2021 af te ronden. Maar dat gaat door toedoen van de Amerikaanse waakhond niet meer lukken, meldt persbureau Reuters.

De topmannen van Aon en Willis Towers Watson blijven overtuigd van een succesvolle closing. In een gezamenlijke verklaring lieten ze recent weten dat de deal in het derde kwartaal van 2021 nog kan worden afgerond.

Ook hebben ze kritiek op de handelswijze van de Amerikaanse waakhond, die volgens hen beschikt over “onvoldoende kennis over onze bedrijven, de klanten die we bedienen en de markt waarin we actief zijn” om een objectief oordeel te kunnen vellen over de fusie. In hun verklaring is eveneens te lezen dat de twee bedrijven andere toezichthouders inmiddels wel achter zich hebben.

Mocht de deal tot een goed einde komen, dan zal het fusiebedrijf zich gaan vestigen in Londen. Daar zit het hoofdkantoor van Aon. De circa 50.000 Aon-medewerkers – die jaarlijks $11 miljard omzetten – worden dan vergezeld door de ruim 45.000 professionals van Willis Towers Watson (omzet: $9 miljard).