Aon koopt Willis Towers Watson voor $30 miljard

09 maart 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Aon en Willis Towers Watson, twee van de drie grootste HR-consultingkantoren en verzekeringsmakelaars ter wereld, hebben hun krachten gebundeld om samen de marktleider te worden binnen het domein.

Het betreft de grootste deal ooit binnen het landschap, waarbij het Aon is die branchegenoot Willis Towers Watson voor bijna $30 miljard in aandelen heeft overgenomen. Het nieuws volgt een jaar nadat eerdere lopende gesprekken tussen de beide bedrijven werden afgebroken, nog geen 24 uur nadat deze gesprekken naar de pers waren gelekt. Nu een jaar later, is de deal inmiddels bevestigd en unaniem goedgekeurd door de bestuursraad van beide organisaties.

Volgens Greg Case, de Chief Executive Officer van Aon, zorgt de transactie dat het bedrijf nu over nog meer capaciteiten beschikt om in te spelen op de behoeften van klanten: “Onze expertises op het gebied van risk, pensioenen en zorg maken dat we nieuwe oplossingen kunnen ontwikkelen, die onze activiteiten en capaciteiten nog beter combineren met de behoeften van onze klanten, met een focus op gebieden als cyber, intellectueel eigendom, klimaatrisico en zorgoplossingen.”

Aon neemt Willis Towers Watson over

Case voegt verder toe dat de krachtenbundeling er bovendien voor zorgt dat beide partners innovatiever worden en hun technologieplatform evenals hun intellectueel eigendom kunnen verbeteren.

De consolidatie van de twee organisaties zal na circa drie jaar zo’n $800 miljoen aan synergieën opleveren, zo luidt de verwachting. Driekwart van de besparingen die gerealiseerd worden zullen een gevolg zijn van het terugbrengen van het personeelsbestand – vooral als het gaat om backofficefuncties. Het resterende deel van de besparingen zal voortvloeien vanuit technologie en vastgoed. Opgemerkt dient te worden dat de hoofdkantoren van de twee organisaties zich beiden in Londen bevinden, op slechts enkele meters afstand van elkaar.

Megafusies

De transactie vindt plaats in een tijd waarin consolidatie binnen de markt voor HR- en verzekeringsmakelaardiensten in een steeds sneller tempo aan het toenemen is. Nog geen twee jaar terug, in 2018, was Willis Towers Watson zelf aan de beurt, toen het voortkwam uit een megadeal voor een bedrag van $8,9 miljard (de fusie tussen het voormalige Towers Watson en Willis Group). En ook afgelopen jaar vond er binnen de markt een grote krachtenbundeling plaats – toen nam Marsh & McLennan branchegenoot Jardine Lloyd Thompson over, voor een bedrag van £4.3 miljard.

Als gevolg van de megafusie tussen Aon en Willis Towers Watson kent de markt nu een nieuwe marktleider. Het gecombineerde duo wordt ’s werelds grootste commerciële verzekeringsmakelaar, met een totale omzet van $19 miljard. Daarmee blijft het Marsh & McLennan ($17 mijard) nét voor, en laat het nummer drie in de markt, Arthur J. Gallagher ($5 miljard), mijlenver achter zich.

Concurrentie in het HR-domein

Een ander gevolg van de fusie is dat de consultancyonderdelen van Aon en Willis Towers Watson zijn samengevoegd. Dat betekent in één klap meer concurrentie voor een van de belangrijkste rivalen in de markt, Mercer – de dochteronderneming van Marsh & McLennan die HR-consultancydiensten levert.

Aon en Willis Towers Watson verwachten de transactie in het eerste halfjaar van 2021 formeel te zullen afronden. Wanneer de deal door de mededingingsautoriteiten wordt goedgekeurd, zal het moederbedrijf van Willis Towers Watson worden ondergebracht in Ierland en verder opereren als Aon, waarmee het Willis Towers Watson-merk dus verdwijnt. Aons hoofdkantoor blijft in Londen actief, van waaruit de in totaal 95.000 werknemers een omzet van $20 miljard zullen genereren.

Het kantoor zal worden geleid door Aon-CEO Greg Case en -CFO Christa Davies, terwijl Willis Towers Watson-CEO John Haley is benoemd tot executive chairman, een rol waarin hij verantwoordelijk wordt voor groei en innovatie.