Gemeente Den Haag stelt samen met Arcadis een hitteplan op

09 juli 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De gemeente Den Haag heeft advies- en ingenieursbureau Arcadis ingeschakeld om te ondersteunen bij het opstellen van een lokaal hitteplan.

Op verzoek van het ministerie van VWS schreef het RIVM in 2007 een nationaal hitteplan. Dit wordt geactiveerd als sprake is van een hittegolf. Reden: bij tropische temperaturen lopen bepaalde groepen – zoals ouderen en chronisch zieken – grote gezondheidsrisico’s. Denk aan uitdroging en oververhitting. In het hitteplan staan voorzorgsmaatregelen om dergelijke verschijnselen tegen te gaan. 

Groeiende noodzaak

Sinds de invoering is het nationale hitteplan ieder jaar minimaal één keer geactiveerd. Dat hangt volgens experts van meteorologisch instituut KNMI sterk samen met de opwarming van de aarde: het nationale hitteplan is een manier om kwetsbare groepen uit onze samenleving te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Gemeente Den Haag stelt samen met Arcadis een hitteplan op

“De klimaatverandering gaat snel”, zegt directeur Marjan den Braber van Arcadis. “Een zomerse dag die in het huidige klimaat eens in de tien jaar voorkomt, zal in 2050 eens per vijf jaar voorkomen. Hierdoor wordt het nationale hitteplan in de toekomst steeds vaker geactiveerd.” 

Het voortouw nemen

Om voor te sorteren op deze ontwikkelingen besloot Den Haag onlangs een lokaal hitteplan op te stellen, dat vanwege zijn scope inwoners beter kan ondersteunen. “Zo is de gemeente klaar voor actie als het kwik echt hard oploopt”, vertelt Den Braber, die samen met haar collega’s en de gemeente de komende maanden het Haagse hitteplan schrijft.

Een belangrijk doel van het lokale hitteplan is om Haagse zorginstellingen en maatschappelijke organisaties tijdens een hittegolf goed met hun achterban te laten communiceren. Op die manier wil de gemeente ervoor zorgen dat kwetsbare inwoners beter beschermd zijn tegen hittegerelateerde gezondheidsrisico’s.

Daarnaast maakt het lokale hitteplan het voor hulpverleningsorganisaties – zoals de GGD en het Rode Kruis – stukken inzichtelijker wat van hen wordt verwacht. In het lokale hitteplan staat namelijk voor ieder van deze organisaties nauwkeurig omschreven welke taken ze moeten uitvoeren als het RIVM het nationale hitteplan activeert. En dat komt de dienstverlening vanzelfsprekend ten goede.

“De gemeente Den Haag neemt hier het voortouw en is één van de eerste gemeentelijke organisaties die een lokaal hitteplan maakt”, laat Den Braber weten. Volgens haar zullen binnen afzienbare tijd veel Nederlandse gemeenten het voorbeeld van Den Haag gaan volgen en ook een lokaal hitteplan opstellen.