HillFive investeert in zonneauto Lightyear

16 juni 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Adviesbureau HillFive heeft een niet nader bekendgemaakt bedrag geïnvesteerd in Lightyear, een oer-Hollandse producent van zonneauto’s.

Het nieuws over de investering werd vorige week bekendgemaakt, toen HillFive-partners Hans Spitsbaard en Wietze Fabriek op bezoek gingen bij de Lightyear-fabriek in Helmond. Deze fabriek openden zijn deuren in december van 2018 en is volop bezig met de bouw van de eerste 120 Lightyear One-auto’s, die eind dit jaar voor het eerst de weg op zullen gaan.

Lightyear heeft de ambitie om niet alleen fossiele brandstof van de weg te halen, maar om uiteindelijk ook elektrische laadpalen overbodig te maken. Het bedrijf, dat in maart zo’n €40 miljoen groeikapitaal kreeg van een Zwitserse investeerder, wil op termijn luxeauto’s bouwen die volledig op zonne-energie rijden.HillFive investeert in zonneauto Lightyear

Zo ver is het bedrijf echter nog niet. De eerste auto, de Lightyear One, gaat deels op zonne-energie rijden en deels op energie die opgeslagen wordt in een lithiumbatterij. Prijskaartje van deze auto: €150.000.

Tegen 2025 verwacht Lightyear voldoende vooruitgang te hebben geboekt om een model voor de massamarkt te produceren. Daarbij wordt gemikt op een productiecapaciteit van 100.000 auto’s per jaar tegen een verkoopprijs van €50.000 per auto.

De startup stelt dat de Lightyear One (een vijfzits hatchback) lichter en aerodynamischer is dan bijvoorbeeld een Tesla Model S. Hierdoor verbruikt de auto minder energie, en kan hij een langere afstand overbruggen – tot wel 800 kilometer, zo claimt het bedrijf.

“Lightyear heeft een prachtige elektrische auto ontwikkeld met een zeer laag energieverbruik”, vertelt Spitsbaard. “De wagen zit vol met innovaties zoals aandrijving in de velg van alle vier de wielen. Daarnaast is de auto volledig bedekt met zonnepanelen waardoor de range wordt verlengd en het leeglopen van de accu’s ook wordt tegengegaan wanneer hij langere tijd stilstaat.”

“Lightyear past hiermee perfect in onze bedrijfsdoelstelling om te komen tot nul CO2-uitstoot”, vult collega Fabriek aan.

HillFive werd in 2014 opgericht en is een adviesbureau gespecialiseerd in twee sectoren: de energie en industrie. Het bedrijf werkt voor grote partijen als Alliander, innogy, RWE en Stedin, en innovatieve groeibedrijven als Silver Flight.