Startup Lightyear profiteert van kennis Deloitte Consulting
Lightyear gaat verder waar Tesla ophoudt: de auto’s van de Nederlandse startup rijden niet alleen elektrisch, maar wekken zelf ook nog eens elektriciteit op. Maar waar startups uitblinken in innovatie, blijkt het opschalen van de organisatie vaak lastig. Deloitte helpt Lightyear hierbij.
Nederland gooit internationaal al jaren hoge ogen in het racen op zonne-energie. In 2013, 2015 en 2017 won Solar Team Eindhoven de Bridgestone World Solar Challenge in de Cruiser-klasse. Alumni uit het team besloten hun kennis in te zetten om een auto die rijdt op zonne-energie te ontwikkelen voor de consumentenmarkt. Daarmee was Lightyear geboren.
In juni van vorig jaar werd het prototype van het eerste model onthuld, en tevens meteen beschikbaar gemaakt voor een exclusieve markt. De auto – genaamd Lightyear One – wekt zijn eigen energie op via zonnecellen op het dak. Daarnaast kan hij ook gewoon worden opgeladen via een stekker. Dankzij de extra energie die het dak opwekt heeft de Lightyear One een flinke actieradius, tot wel 725 kilometer.
De vier wielen worden ieder onafhankelijk aangedreven door een eigen motor, waardoor geen energie verloren gaat tussen de motor en de wielen, de bestuurder meer controle heeft, en het gewicht van de auto laag blijft.
Kortom: Lightyear weet hoe je een duurzame auto bouwt. Maar dat is nog heel wat anders dan een organisatie laten groeien. Veel startups hebben genoeg baanbrekende ideeën maar gaan ten onder omdat ze deze niet weten te vertalen in een succesvol bedrijf. Om een dergelijk lot te voorkomen, kon Lightyear wel wat hulp gebruiken. Daarom denken consultants Rogier van der Klauw en Emma Wolthuizen van Deloitte mee over het laten groeien van de organisatie.
Van der Klauw kent Lightyear-COO Maijke Receveur nog van zijn studie. Hij was dan ook al bekend met het innovatieve potentieel van Lightyear. Tegelijkertijd zag hij dat er nog organisatorische verbeteringen nodig waren om op een gezonde manier te blijven groeien. Om zijn leidinggevende bij Deloitte te overtuigen dat hij Lightyear hierbij kon helpen schreef hij een businesscase. “Dat lukte en een nieuwe, innovatieve samenwerking tussen een startup en een grote consultant was geboren”, vertelt hij tegenover RTL Nieuws.
Samen met een breder team – een mix van mensen van Lightyear en Deloitte – hielden Van der Klauw en Wolthuizen meerdere sessies waarin de organisatiestructuren onder de loep werden genomen. Deze bleken niet goed toe te passen op Lightyear, omdat de verschillende afdelingen juist gebaat zijn bij verschillende structuren.
Van der Klauw en Wolthuizen ontwikkelden een nieuwe strategie voor Lightyear, die het bedrijf moet helpen door te groeien. “Voor insights over de elektrische automotivebranche klopten we aan bij een Deloitte-collega in de VS die daar al ervaring mee had”, vertelt Wolthuizen. “We hebben over de hele wereld waanzinnig veel slimme mensen rondlopen bij wie je altijd terecht kunt met al je vragen.”
De nieuwe strategie en organisatiestructuur werpen voorlopig hun vruchten af: in een jaar tijd groeide Lightyear van 20 naar 120 werknemers. Ook is de startup goed voorbereid op verdere groei. Van der Klauw en Wolthuizen geven aan dat de afdelingen nu helder zijn gedefinieerd zodat werknemers weten aan wie ze verantwoording moeten afleggen, en dus beter weten waar ze aan toe zijn.
Ook voor Deloitte biedt de samenwerking waardevolle perspectieven. Waar consultants van oudsher adviseren binnen kortlopende klantopdrachten, ligt de nadruk tegenwoordig steeds meer op langlopende, duurzame samenwerking, kennisdeling en het bouwen aan ecosystemen.
“Wat je nu ook ziet en waar je van leert, is dat we meer grote bedrijven via Deloitte kunnen koppelen aan het ecosysteem van Lightyear”, legt Wolthuizen uit op technologieplatform Numrush. “Dat is ook voor Deloitte zelf een interessante ontwikkeling. Want als Deloitte ga je dan van adviseur, naar trusted advisor, naar regisseur van het gehele ecosysteem.”