WIN lanceert accelerator programma voor agile werken

28 mei 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Steeds meer organisaties zetten in op agile werken. Maar hoe? Met het nieuwe ‘True Agility Program’ van WIN stomen professionals zich klaar voor het agile van de toekomst door terug te gaan naar de essentie.

Agile werken is niet meer weg te denken binnen het bedrijfsleven. Wat begon als een verbetermethodiek binnen het softwaredomein wordt vandaag de dag toegepast in zo goed als alle afdelingen en gelederen van organisaties. Maar ook buiten het bedrijfsleven is agile werken sterk in opkomst, zoals in het publieke domein.

Voor agile professionals is het zaak om zich continu te blijven ontwikkelen. Dat is precies waar het programma ‘True Agility’ voor in het leven is geroepen, legt Paul Takken uit, de bedenker en lead trainer van het programma en als Agile associate partner verbonden aan WIN. “Doel van het programma is het ontwikkelen van zichtbare, zelfbewuste en geloofwaardige agile professionals.”

True Agility Program van WIN

“Het draait in het programma om de achterliggende filosofie van agile ondersteund door agile methoden en technieken zoals ik deze in Japan en Verenigde Staten van de grondleggers van agile, zoals Jeff Sutherland en Ikujiro Nonaka, heb geleerd en doorontwikkeld”, aldus Takken.

Deelnemers aan het programma worden zo direct vanuit de bron klaargestoomd voor een leidende rol op hun agile specialisme. “We helpen bijvoorbeeld deelnemers om Scrum, design thinking en Lean Startup breed toe te passen, waardoor ze beter in staat zijn om op de wensen van de klant in te spelen en de ‘status quo’ bij veel organisatie te challengen.”

“Ze zijn na het programma in staat agile in vele domeinen toe te passen zoals bijvoorbeeld de industrie, healthcare, human resources, research, enzovoorts”, legt Takken uit. “Hierbij geven we hen de ervaring en handvatten mee om de juiste vertaalslag te maken naar bijvoorbeeld specifieke requirements en actieplannen”

Ook worden ze getraind in het begeleiden van agile teams. “True Agility is letterlijk topsport. Na het voltooien van het programma zijn deelnemers in staat om professionals en teams in een flow te brengen. Teams voelen zich hierdoor meer gewaardeerd. Ook weten ze teams mee te nemen in de inzet van moderne methoden en tools, zoals simulatie en serious gaming, en in de ontwikkeling van de agile competenties van de toekomst zoals Agile Embodiment.”

Werken aan klantvraagstukken

Het True Agility Program is een programma van tien maanden, waarbij deelnemers in vijf verschillende ‘waves’ van twee maanden aan de slag gaan met een module. Een klantcase staat daarbij centraal – “deelnemers werken in multidisciplinaire teams van 5-6 personen samen aan een klantcase. Elke vrijdag komen ze hiervoor bij elkaar samen.”

Deze klanten zijn afkomstig uit het netwerk van WIN, een bureau dat opdrachtgevers helpt met advies, detachering en trainingen met als specialisme projectmanagement en agile werken. Takken: “Klanten brengen direct hun cases in. De deelnemers pakken deze op en werken aan concrete oplossingen die ook meteen worden doorgevoerd.”

De 5 modules

Gedurende dit proces worden de deelnemers begeleid door gerenommeerde agile experts – alle trainers kunnen bogen op een lange staat van dienst in het vak. “We zien het als een co-creatie, waarbij wij zorgen voor de kaders, de leerervaringen en deelnemers in hun kracht zetten, en zij zorgen vervolgens voor de échte waardecreatie.”

Bijzonder aan het programma is dat inzichten en klantcases als basis kunnen dienen voor andere programma’s van WIN, leerinterventies binnen de agile community van het bureau en zelfs thought leadership in vaktijdschriften. “Dit verrijkt de leerervaring van deelnemers en zorgt voor een evolutionaire opbouw – geheel conform agile – van het programma.”

Inmiddels zijn de eerste deelnemers van start gegaan met het programma, dat in samenwerking met Agilewerk wordt gegeven. “Wat we terugkrijgen van deelnemers is dat ze veel meer een leidende rol op zich kunnen nemen en hiermee een sparringspartner kunnen zijn voor het management. Met een geweldige ‘agile drive’ weten ze hun collega’s, teams en opdrachtgevers te inspireren en op een natuurlijke manier hierin te begeleiden”, besluit Takken.