EY-kantoor in Gaza verwoest door Israëlische luchtaanval

21 mei 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het kantoor van EY in Gaza is deze week vernietigd door een Israëlische luchtaanval.

Saed Abdallah, een partner bij EY in Palestina, bevestigde op Twitter het nieuws: “Een heel triest moment – minuten geleden is ons kantoor en de hele toren in Gaza door een Israëlische luchtaanval verwoest.”

Het nieuws werd kort daarop bevestigd door Bishr Baker, EY Middle East and North Africa Markets Leader. Ook hij plaatste op Twitter – bij een video waarop de instorting van het gebouw te zien was – een korte reactie: “Dit was ons EY-kantoor ... hoe is dit een militair doelwit ... stop het terrorisme van Israël”, waarna vervolgens ook de EY Muslim Community een uitgebreide verklaring op Facebook plaatste .

In dat bericht viel te lezen: “We zijn diep bedroefd over het nieuws dat ons kantoor in Gaza is verwoest door een luchtaanval ... We willen ons aansluiten bij de oproep van de Verenigde Naties om al het geweld in de regio te stoppen en te bidden voor de vrijheid voor onderdrukte gemeenschappen wereldwijd.”

De groep maakte ook van de gelegenheid gebruik om haar leden eraan te herinneren contact op te nemen met hun collega’s en hen te steunen in een tijd waarin ze “mogelijk te maken krijgen met meer islamafobie of antisemitisme”.

De afgelopen dagen nam de druk op Israël en Hamas om tot een staakt-het-vuren te komen flink toe. Ook Nederland probeerde een rol te spelen in deëscalatie van het conflict – eerder deze week bevestigde demissionair premier Mark Rutte dat hij met de Israëlische premier Netanyahu heeft gesproken, evenals met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Bij monde van secretaris-generaal António Guterres riep ook de Verenigde Naties met klem op tot een staakt-het-vuren.

Gisteren eiste de Amerikaanse president Joe Biden een directe deëscalatie van het conflict. De hardere toon die hiermee werd aangeslagen vanuit de VS – Israëls belangrijkste bondgenoot – lijkt zijn uitwerking te hebben gehad, want dezelfde dag nog kwamen Israël en Hamas een staakt-het-vuren overeen, ook dankzij bemiddeling van Egypte.

Het bestand is afgelopen nacht niet geschonden en de wapens zijn (voorlopig?) neergelegd.