M&A-specialisten betrokken bij overname in transportsector

11 mei 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

DPD Nederland heeft twee logistieke dienstverleners overgenomen: BK Pharma Logistics en BK Sneltransport. Met de deal speelt DPD in op de snelle groei binnen het segment voor geconditioneerd farmaceutisch transport.

De pakketbezorger werd bij de deals geadviseerd door Fortaleza Capital (Alexander van Rossum) en Chestnut (Jan Willem van Arkel), die de koper hebben geholpen bij het vinden van het overnamedoel, het beoordelen van mogelijke synergiën tussen de partijen en het structureren van de deal.

Het boekenonderzoek werd uitgevoerd door Deloitte (Ad Veken, Rieuwert Hammerstein, Lennart Kranenburg, Lennart Veldhuizen en Job Gorter) en op juridisch vlak werd DPD bijgestaan door Duco Lodder Corporate Law Boutique (Duco Lodder en Jordy van den Berg).

M&A-specialisten betrokken bij overname in transportsector

Door de overname van de twee logistieke dienstverleners groeit het personeelsbestand van DPD Nederland met 130 werknemers, waardoor het nu circa 900 medewerkers telt. Die groei leek hard nodig, want vooral het afgelopen jaar en ook nu draait de pakketbezorgingsmarkt overuren. Als gevolg van de lockdowns en overige Covid-19-maatregelen is de vraag naar bezorging van levensmiddelen en farmaceutische en zorgproducten enorm toegenomen.

De krachtenbundeling ligt in lijn met de ambitie van DPD om in 2025 zijn kernactiviteiten uit te breiden. Met de deal zet DPD voet in een markt die vraagt om “zeer specifieke kennis, uitgebreide ervaring en specifieke voorwaarden”, zo valt te lezen in een persverklaring.

Eric Dietz, CEO DPD Nederland, zegt over de deal: “Wij zijn verheugd over de samenwerking met BK Pharma Logistics en BK Sneltransport. Wij kunnen veel van elkaar leren, samen nieuwe markten betreden en daardoor groeien in ‘temperature controlled transport’ voor de food- en healthcare-sectoren. Dat geldt ook voor onze ambities en de groeimarkten die wij als DPD als kansrijk hebben gedefinieerd.”

Specialisten in geconditioneerd transport

Zowel BK Pharma Logistics als BK Sneltransport legt zich toe op geconditioneerd transport voor organisaties in de zorg-, food- en laboratorium-sectoren. Naast voor voedingsmiddelen is geconditioneerd transport vandaag de dag ook in toenemende mate nodig voor (onder meer) het leveren van (corona)vaccins, die op een bepaalde temperatuur gehouden dienen te worden. Beide transporteurs doen dit vanuit een geavanceerd distributiecentrum in Boxmeer.

Verkopers BK Pharma Logistics en BK Sneltransport kregen gedurende het dealtraject financieel M&A-advies van AccountantsAdviesgroep (Johan Vos) en juridisch advies van HVK Stevens Legal (Tamara Hirsch, Inge Dekker, Jan Willem Schenk en Frank van Nus).

Paul Bouwmeester, algemeen directeur van BK Pharma Logistics en BK Sneltransport, laat weten: “De samenwerking met DPD gaat ons heel veel brengen. Wij krijgen door de samenwerking met DPD de kans om sneller te groeien en het geeft bovendien toegang tot een netwerk van grotere, internationale klanten. Dat gaat voordelen opleveren voor onze medewerkers én onze klanten.”

BK Pharma Logistics, BK Sneltransport en DPD zullen ondanks de samenwerking zelfstandig aangestuurd worden en onder hun eigen merknaam blijven opereren.