Evelien Tichelaar: Consultant én Career Counselor bij ITDS

06 mei 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Evelien Tichelaar werkt bij ITDS. Ze vervult een duale rol die helemaal bij haar past. Als Consultant adviseert ze verzekeraars over complexe vraagstukken en als Career Counselor coacht ze collega’s. Tichelaar vertelt over haar vijf jaar bij ITDS en over de invulling van beide rollen.

Binnen ITDS ben ik onderdeel van de business line ‘Implementatie’. Met de consultants van deze business line focussen we ons hoofdzakelijk op pakketselectie en mid- en backoffice-implementaties in de (schade)verzekeringsmarkt. Mijn expertise ligt op het gebied van Axon, een polis- en claimadministratiesysteem voor verzekeraars. 

Bij de klant vervul ik diverse rollen, maar voornamelijk die van Lead Functioneel Ontwerper. Dit houdt in dat ik door middel van workshops de wensen en requirements ophaal bij de business en deze vertaal naar een productstrategie of functioneel ontwerp. Dit is de basis van de inrichting van Axon. 

Evelien Tichelaar, Consultant én Career Counselor - ITDS

Tijdens workshops spar ik samen met de klant over hoe hun product werkt, hoe hun processen werken en wat ze belangrijk vinden bij de implementatie van Axon. Dus eigenlijk beantwoorden we samen de vraag: hoe kunnen we – binnen de mogelijkheden – het systeem zo efficiënt mogelijk inrichten? 

Wat ik leuk vind aan mijn opdrachten? Ik zie het als puzzelen. En ik ben gek op puzzelen. Je hebt de wensen van de klant aan de ene kant en de mogelijkheden binnen het systeem aan de andere kant. Hoe gaan we deze met elkaar matchen? Soms is dat ontzettend complex. De weg hiernaartoe is soms frustrerend, maar als het eenmaal in het systeem staat ben ik super trots. En dat geeft mij veel voldoening. 

Coachen van consultants

Naast mijn werkzaamheden op opdrachten bij de klant, heb ik binnen ITDS de rol van Career Counselor. Dit betekent dat ik onze consultants coach in hun ontwikkeling. Ik heb het altijd heel leuk gevonden om anderen te helpen in hun werkzaamheden en groei. Dit zit echt in mijn natuur.

Ook bij mijn vorige baan [Consultant bij Delta Lloyd, red.] hielp ik vaak collega’s als ze vragen hadden of ergens niet uitkwamen, ook al was dit niet officieel mijn rol. Ik ben blij dat dit nu als Career Counselor officieel onderdeel is van mijn werk.

Hoe ik mijn rol van coach invul? Ik vind het belangrijk dat mensen zelf kunnen ontdekken waar ze goed in zijn en waar ze heen willen. Binnen ITDS zeggen we altijd: Je bepaalt zelf je eigen carrièrepad. Daar ben ik het 100% mee eens. De collega’s die ik coach moeten zelf aangeven waar ze heen willen en hoe ze zich willen ontwikkelen. En daar kan ik ze bij helpen. 

Daarin vind ik het heel belangrijk om eerlijk te zijn en toekomstperspectief te bieden. En natuurlijk, niet 100% van je werkzaamheden vind je even leuk. Maar als junior moet je daar soms even doorheen. Ik heb binnen ITDS in vrij korte tijd veel stappen kunnen zetten. En hoop dat mijn mensen deze stappen – met mijn hulp – ook kunnen gaan zetten. 

Lees ook: De rol van de Counselor in de ontwikkeling van ITDS-consultants

Waarde toevoegen als consultant

Vorige maand vierde ik mijn vijfjarig jubileum bij ITDS. Eigenlijk wilde ik altijd al bij een adviesbureau aan de slag om twee redenen. Ten eerste vanwege de diversiteit van het werk. Als consultant werk je natuurlijk telkens op een ander project bij een andere klant. Hierdoor blijf je jezelf uitdagen. Ten tweede houd ik ervan om organisaties en mensen te adviseren. Als consultant heb je écht toegevoerde waarde bij de klant. Je helpt ze namelijk met iets waar ze zelf niet uitkomen. 

Bij ITDS bevalt het na vijf jaar nog steeds heel goed. Dat komt voor een groot deel door de mensen die er werken. Stuk voor stuk ambitieus, harde werkers en gefocust op het neerzetten van resultaat. Dit zijn – volgens mij – belangrijke eigenschappen voor consultants. 

Naast het werk is er genoeg ruimte om stoom af te blazen en leuke activiteiten met elkaar te ondernemen. Ook nu worden er vanuit ITDS en de business line nog regelmatig activiteiten georganiseerd. Eigenlijk voelt ITDS voor mij een beetje als een grote familie.