De rol van de Counselor in de ontwikkeling van ITDS-consultants

05 maart 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

In de consultancy vormt het leren van meer ervaren consultants een belangrijke pijler voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. David Fokker is naast zijn functie als Manager ook Career Counselor bij ITDS. Hij legt uit wat zijn rol zoal behelst en op welke ondersteuning junior adviseurs kunnen rekenen.

David Fokker werkt inmiddels twee jaar voor ITDS, een adviesbureau gespecialiseerd in het financial services-segment, een domein waarin Fokker zelf zo’n tien jaar werkzaam is geweest. Een van de dingen die hij destijds in zijn nieuwe uitdaging wilde vinden, was het aansturen en begeleiden van mensen. En dat is precies het element dat hij bij ITDS heeft gevonden.

In de rol van Manager begeleidt hij momenteel tien ‘counselees’. “Eén keer per drie weken heb ik een gesprek met de counselee. We bespreken zijn of haar ontwikkeling op basis van de doelen en afspraken die we eerder hebben vastgesteld.” Deze afspraken worden jaarlijks door consultants en de counselor in een jaarplan gegoten. Dit plan vormt de leidraad waarop een consultant zich kan (en moet) ontwikkelen.

David Fokker, Manager en Counselor, ITDS

Training vormt een van de onderdelen van zo’n plan. Zo krijgen consultants ondersteuning in het ontwikkelen van hun consultancyvaardigheden. Te denken valt aan het piramideprincipe, MECE en storyboarding. Maar bijvoorbeeld ook aan adviseren en communiceren, en hoe om te gaan met lastige klantsituaties of het geven van constructieve feedback.

Kennis toepassen in de praktijk

Als Counselor zorgt Fokker dat ze deze kennis (naast hun projectopdracht) in de praktijk toepassen. “Ik pas bijvoorbeeld gesprekstechnieken toe om mijn team aan het denken te zetten en te laten anticiperen op situaties. Daarnaast help ik ze om zichzelf te laten zien. Ik zet ze in verschillende subgroepjes en laat ze presentaties geven aan het managementteam. Dit zijn leerzame ervaringen.”

Deze ervaringen nemen zij dan mee naar de klant, waar ze coaching krijgen van ervaren consultants op een opdracht. Als er specifieke kennisvraagstukken naar boven komen drijven, zorgt Fokker voor advies. Bijvoorbeeld door het maken van de juiste verbindingen. “Zo heb ik bijvoorbeeld een junior consultant verbonden met iemand die wat meer senior is op zijn specifieke onderwerp. Op die manier kunnen zij elkaar helpen en leren van elkaar.”

Persoonlijke verbinding

Door de coronacrisis en daarmee gepaard gaande transitie naar werken op afstand is er voor de Counselors een belangrijke taak bijgekomen: aandacht voor elkaar. Bij ITDS vormt persoonlijke verbinding een belangrijk onderdeel van de cultuur, en het bureau zet ook online hierop in.

“Continu thuiswerken is niet makkelijk. We helpen met het zoeken naar de juiste manieren om in verbinding te blijven”, legt Fokker uit. “We zorgen samen met de overige Counselors ook voor ontspanning en kijken naar wat er wél kan. Zo hebben we boswandelingen gemaakt in groepjes van vier. En ik heb één-op-één wandelingen gemaakt met counselees. Via een app doen we een challenge wie elke dag een wandeling maakt. Leuk om samen te doen!”

Een carrièreboost

Al met helpt Fokker consultants om het meeste uit hun carrière te halen. “Ik heb gesprekken met onze consultants over hun ambities en plannen. Samen komen we op concrete acties om deze te bereiken. Zo probeer ik ze een platform te geven om zich te ontwikkelen.”

Deze rol bevalt goed. “Ik heb bij ITDS de perfecte combi gevonden: ik doe mooie projecten bij interessante klanten in de financiële sector – momenteel bij Nationale-Nederlanden als projectmanager en product owner – en daarnaast heb ik intern een team van mensen die ik begeleid. Die combi is fantastisch.”