Tips voor starters die een baan in de consultancy willen

23 april 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

De consultancybranche is voor veel studenten een van de meest populaire sectoren om in te werken en de eigen loopbaan verder vorm te geven. Onder hoogopgeleide professionals is de branche zelfs de meest populaire branche van allemaal. De belangrijkste tips op een rij voor het vinden van een droombaan als consultant.

Nederland telt honderden adviesbureaus, van hele grote partijen die ook internationaal actief zijn tot lokale grootmachten en tal van boutiques en niche-adviesbureaus. Los van de omvang van een bureau zijn er in de consultancy tal van verschillende expertisegebieden waar bureaus zich op richten. Van strategie en organisatie tot finance, supply chain of fusies & overnames, om enkele gebieden te noemen. Deze diversiteit aan vakgebieden en bureaus maakt het speelveld voor starters die hun loopbaan willen beginnen in de consultancy complex.

Jaarlijks starten honderden junior consultants en trainees bij consultancybureaus in vaste dienst. Niet verrassend, want al jaren staat starten in de consultancy op #1 in het Universum onderzoek, en behoren de verschillende soorten consultant- en startersbanen tot de populaire beroepen bij Werkzoeken.nl of tal van andere banensites zoals Monsterboard of Indeed.

Tips voor starters die een baan in de consultancy willen

Tegenwoordig stromen de meeste starters in als trainee in een traineeshipprogramma, terwijl de rest begint als junior consultant/adviseur. De concurrentie om dergelijke plekken te bemachtigen is echter fors, want het aantal sollicitaties op deze functies ligt hoger dan het aantal beschikbare starterposities.

Voor starters die niets liever willen dan in de consultancy werken is het zaak om zich zorgvuldig voor te bereiden. Om te beginnen zijn de juiste academische papieren en achtergrond belangrijk, naast extracurriculaire activiteiten en een interessant profiel. Vervolgens moeten studenten het nodige onderzoek doen om te achterhalen waar hun vaardigheden het beste tot hun recht komen (en welke consultancygebieden het beste bij hun voorkeuren passen).

Vier tips om te achterhalen welk type bureau en dienstverlening het beste bij je past:

Tip 1: Kies de juiste branche bij jouw interesses

Een eerste stap in het zoeken naar je fit in de consultancy is het bepalen van de branche waarin je wilt gaan werken. Is dit de financiële sector, de zorg of juist de retail? Consultants zijn actief in nagenoeg iedere sector, dus er zal altijd wel een passende match te vinden zijn.

Hierbij is het ook belangrijk om te bepalen of je juist bij een generalistische firma wil werken, waar je werkt voor klanten in uiteenlopende sectoren, of dat je juist een specialistisch bureau ambieert, dat zich enkel richt op een of een aantal sectoren.

Tip 2: Kies tussen lange en korte opdrachten

Naast de verschillende branches waarbinnen consultants werken, verschilt de looptijd van opdrachten sterk. De ene opdracht duurt een paar maanden, de andere al snel een klein jaar. Korte opdrachten zijn vooral strategische projecten, fusies & overnames of onderzoeksgerelateerde vraagstukken. Verander- en implementatietrajecten behoren in de regel tot de projecten die het langst lopen.

Tip 3: Bepaal wat voor organisatie bij je past

Een derde stap is het bepalen van het type organisatie dat bij je past. Zoek je een groot adviesbureau dat ook internationaal actief is? Of ben je juist op zoek naar een boutique speler, waar je als startende consultant wellicht meer ruimte krijgt om mee te denken en ondernemen?

Tip 4: Kijk naar de cultuur binnen het bureau

Consultancy is uiteindelijk mensenwerk. Het is daarom van groot belang dat je een klik hebt met je toekomstige collega’s en de cultuur binnen een bureau. Zorg dat je van tevoren een inschatting kan maken of de cultuur bij je past. Hoe doe je dat? Bezoek events, kom in contact met recruiters en consultants, doe mee aan business courses of in-housedagen en verdiep je in verhalen van (oud-)adviseurs.

Vacatures vinden

Op het moment dat je een goed beeld hebt van het soort werk dat je wil doen, de branche waarin je werkzaam wil zijn en het type adviesbureau waarvoor je wil werken, kun je op zoek gaan naar vacatures. Voor deze zoektocht zijn er diverse plekken waar je terecht kunt. Om te beginnen op de vacaturepagina van Consultancy.nl, waar meer dan 1.000 vacatures van 150+ bureaus verzameld staan.

Je kunt ook op social media kijken naar de kanalen van bureaus die je aanspreken, of naar hun ‘werken bij’-sites. Je inschrijven voor een recruitment-event is een andere handige manier, want dan neem je deel aan een event en houden de bureaus je daarna automatisch op de hoogte van passende banen.