Vleesvervangermaker Vivera wil verdrievoudigen tegen 2025

26 april 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Vivera, producent van vleesvervangers, wil zijn omzet verdrievoudigen. Daartoe heeft het bedrijf een investeerder aan boord gehaald – JBS, een Braziliaanse vleesverwerker die de Europese vleesvervangersmarkt wil veroveren.

JBS – met 245.000 medewerkers in dienst ’s werelds grootste vleesverwerker – legt in totaal €341 miljoen neer voor het Nederlandse bedrijf, dat hiervoor in handen was van investeerder Gilde Equity Management.

Producent Vivera werd opgericht in 1990 en levert supermarkten en horecagelegenheden vleesvangers die grotendeels zijn gemaakt van sojabonen. Vandaag de dag liggen de producten van het bedrijf – waar momenteel vierhonderd professionals werken – in meer dan vijfentwintig Europese landen in de winkelschappen.

Vleesvervangermaker Vivera wil verdrievoudigen tegen 2025

Groeiambities

Vivera kondigde in september 2020 aan flink te willen groeien. Afgelopen jaar had het bedrijf een omzet van zo’n €85 miljoen. Deze moet de komende vier jaar stijgen naar meer dan €250 miljoen. In diezelfde periode moet eveneens het aantal medewerkers van Vivera verdubbelen naar 800. 

“Door onze krachten te bundelen met JBS hebben we toegang tot aanzienlijk meer middelen en mogelijkheden om ons huidige sterke groeitraject en de uitbreiding van het merk Vivera verder te versnellen”, zegt CEO Willem van Weede in een persbericht.

Opmars van de vleesvervanger

JBS laat weten Vivera te hebben overgenomen omdat het verwacht dat vleesvervangers de komende jaren een flinke opmars zullen maken. Het Braziliaanse bedrijf is hierin niet alleen. Zo kwam enige tijd geleden in een onderzoek van adviesbureau Kearney naar voren dat de helft van de wereldwijde vleesconsumptie in 2040 vegetarisch zal zijn.

Met andere vleesvervangermerken speelt JBS reeds in op deze ontwikkelingen. Zo bedient het bedrijf met Planterra OZO consumenten uit Noord-Amerika en met Seara Incrível die uit Brazilië. Door de overname krijgt JBS eveneens toegang tot de Europese markt, waarbinnen Vivera een uitstekende positie heeft.

Dealmakers

Bij de transactie waren tal van specialisten betrokken. Zo werd koper JBS ondersteund door accountants- en adviesbureau Deloitte (financiële due diligence), financiële dienstverlener Barclays (M&A-advies) en advocatenkantoor Jones Day (M&A-advies).

Verkoper Vivera werd tijdens de deal begeleid door experts van financiële dienstverlener Houlihan Lokey (M&A-advies), Rabobank (M&A-advies) en advocatenkantoor Loyens & Loeff (M&A- en belastingadvies).