Aantal Nederlanders dat op kantoor werkt neemt toe

07 april 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Sinds begin februari gaan steeds meer Nederlanders weer naar kantoor. Dat komt onder andere omdat veel professionals behoorlijk klaar zijn met uitsluitend thuiswerken. 

In het onderzoek van Mapiq, waaraan ruim 64.000 respondenten deelnamen, komt naar voren dat het aantal professionals dat momenteel naar kantoor gaat meer dan verdubbeld is sinds de basisscholen weer open zijn (8 februari 2021). 

De omvang van een organisatie speelt hierbij volgens de onderzoekers nauwelijks een rol: “Zowel binnen grote, middelgrote als kleine ondernemingen is het aantal werknemers dat naar kantoor gaat sinds de heropening van de basisscholen aanzienlijk gestegen.”

Aantal medewerkers die een kantoor bezoeken, meetbaar door Mapiq

In de rest van Europa was tot en met eind februari sprake van een vergelijkbare ontwikkeling. Maar waar in maart in Nederland het aantal kantoorwerkenden bleef groeien, bleef dat aantal in andere Europese landen die maand nagenoeg ongewijzigd. Deze trend is volgens het onderzoek van Mapiq ook van toepassing op de rest van de wereld.

Wekelijks niet vaker op kantoor

Ondanks dat steeds meer Nederlanders naar kantoor gaan, is het aantal kantoordagen per persoon per week de afgelopen maanden redelijk stabiel gebleven. Sinds begin dit jaar schommelt dit aantal tussen de 1,85 en 2,0 kantoordagen per week.

In de analyse van Mapiq komt naar voren dat de avondklok, die op 23 januari 2021 werd ingevoerd, in eerste instantie een betrekkelijk grote impact had op het aantal kantoordagen per persoon per week. Zo daalde het gemiddeld aantal kantoordagen per persoon per week in de periode van 23 januari 2021 tot 8 februari met 11%. In de daaropvolgende drie weken werd deze daling echter tenietgedaan.

Gemiddeld aantal dagen op kantoor

Blik op de toekomst

Met twee dagen per week op kantoor en drie dagen vanuit huis werken, lopen Nederlanders volgens experts vooruit op de realiteit die zich lijkt te ontvouwen na de coronacrisis. Zo blijkt uit verschillende internationale onderzoeken dat een terugkeer naar vijf dagen per week op kantoor voor velen niet wenselijk is – onder andere omdat thuiswerken zorgt voor een gezondere werk-privébalans.

Ook voor werkgevers biedt thuiswerken meerdere voordelen. Zo blijkt uit onderzoek van Capgemini dat meer dan 60% van de organisaties wereldwijd de productiviteit van zijn werknemers heeft zien toenemen door thuiswerken.

Daarnaast kunnen werkgevers door in te zetten op thuiswerken volgens een onderzoek van PwC ook kosten besparen omdat kleinere kantoorruimtes volstaan. Verder leidt meer thuiswerken volgens het Big Four-kantoor ook tot minder woon-werkverkeer. Enkele voordelen hiervan: minder CO2-uitstoot en wegen die minder snel slijten.