KNVB en Climate Neutral Group werken aan verduurzaming in sport

09 maart 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

In 2017 bundelden adviesbureau Climate Neutral Group de KNVB de krachten om de Nederlandse sportwereld te verduurzamen. In deze moeilijke tijd plukken vele clubs de vruchten van deze samenwerking.

De KNVB, de grootste sportbond van ons land, heeft meer dan één miljoen actieve leden die normaal gesproken wekelijks wedstrijden spelen en trainen. Daarbij maken ze veelvuldig gebruik van sportvelden die worden verlicht, kleedkamers en kantines. Niet voor niets vormen de energiekosten gemiddeld genomen maar liefst 20% van het budget van een amateurvoetbalclub.

The Green Club

Om daar verandering in te brengen, startten de KNVB en adviesbureau Climate Neutral Group in 2017 met het project ‘The Green Club’, dat als doel heeft verenigingen te ondersteunen bij het verduurzamen van hun faciliteiten. En die inspanningen betalen zich uit: intussen bespaart een club die zich heeft aangesloten bij het initiatief op jaarbasis gemiddeld genomen ruim €7.000 op zijn energierekening.KNVB en Climate Neutral Group werken aan verduurzaming in sport

Naast voetbalclubs doen inmiddels ook rugby-, waterpolo- en honkbalclubs mee aan het project. Momenteel hebben meer dan duizend sportverenigingen zich aangesloten bij The Green Club.

Volgens Micha Rots, consultant bij Climate Neutral Group, plukken zij daar vooral nu de vruchten van. “Omdat de kantines gesloten zijn door de coronamaatregelen, lopen sportverenigingen belangrijke inkomsten mis. Dit maakt het de moeite waard om kosten te besparen door te investeren in duurzaamheid.” 

Rots is ondertussen drie jaar verbonden aan The Green Club. Hij organiseert bijeenkomsten om potentiële sportverenigingen aan te trekken, adviseert clubs over duurzaamheidsinvesteringen, begeleidt de aanbestedings- en implementatieprocessen en onderhoudt het contact met belanghebbende organisaties zoals het ministerie van VWS, sportfederatie NOC*NSF en verschillende, veelal lokale, energieadviesbureaus.

“Met de expertise van Climate Neutral Group en het KNVB-netwerk is van de The Green Club een succesvol duurzaamheidsprogramma gemaakt waarvan veel sportverenigingen in ons land profiteren”, laat een persvoorlichter van de KNVB weten.

Blik op de toekomst

Rots zal in ieder geval tot medio 2021 bij het project betrokken blijven. Na dit jaar zal Climate Neutral Group de KNVB begeleiden bij andere duurzaamheidsinitiatieven, want, zo stelt Rots: “Er zijn veel meer mogelijkheden om voetbalclubs te vergroenen: denk bijvoorbeeld aan duurzamer vervoer van en naar uitwedstrijden en aan afvalscheiding als nieuwe inkomstenbron.”