Politieke partijen in debat over positie zzp’ers op de arbeidsmarkt

02 maart 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Morgen, op woensdag 3 maart, zullen vijf politici (vertegenwoordigers van VVD, CDA, D66, Groenlinks en SP) op initiatief van The Future Group in debat gaan over de positie van zelfstandigen op de arbeidsmarkt.

Over de positie van zzp’ers wordt al jaren volop gediscussieerd. Het belangrijkste discussiepunt richt zich op de manier waarop de overheid moet omgaan met de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt, en welke kloven tussen mensen in loondienst en zelfstandigen dienen te worden gedicht.

Nederland telt volgens een actuele schatting van het CBS ongeveer 1,2 miljoen werkenden die actief zijn als zzp’er. Ter illustratie: sinds 2003 zijn er maar liefst 467.000 zzp’ers bijgekomen. Naar verwachting zal de grote groep zelfstandige professionals deze week met veel interesse kijken naar het politieke debat.

Hilde Palland, Hans Vijlbrief, Andrew Harijgens, Bart van Kent en Judith Tielen

Tijdens dit debat zullen politici van vijf verschillende partijen de degens kruisen. Het gaat om de volgende (kandidaat-)Kamerleden: staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66), Tweede Kamerlid Bart van Kent (SP), Tweede Kamerlid Hilde Palland (CDA), Tweede Kamerlid Judith Tielen (VVD) en Kandidaat Kamerlid Andrew Harijgens (Groenlinks).

Wat moet er veranderen?

Het centrale thema van het debat – dat te volgens zal zijn via Zoom – is ‘de positie van zelfstandigen in de toekomstige arbeidsmarkt’. De politici zullen ingaan op wet- en regelgeving voor het verrichten van zelfstandige arbeid en hoe de arbeidsmarkt de komende jaren zal veranderen. Daarbij zullen ze vanuit hun partijstandpunten uiteenzetten welke veranderingen zij in de toekomst graag zien voor de grote groep van zelfstandige professionals. 

De afgelopen jaren heerste er immers enorm veel onzekerheid over de wet- en regelgeving rondom zelfstandig ondernemers. En terwijl de coronacrisis alleen maar meer zorgen en nieuwe vragen oproept, is het belangrijk dat er voor zelfstandige professionals helderheid komt.

Dat beaamt ook Arno Commandeur, Algemeen directeur van The Future Group: “Het wordt de hoogste tijd dat het komende kabinet de duidelijkheid geeft die de arbeidsmarkt nodig heeft om te voorkomen dat de herstelperiode na corona straks gaat stagneren.”

Politieke Ronde Tafel

Sinds 2013 organiseert The Future Group, initiatiefnemer van het debat en met 350+ professionals een van de grootste Nederlandse netwerken van IT-professionals, de zogeheten ‘Politieke Ronde Tafel’. Daarin wisselen organisaties met elkaar en de politiek van gedachten over de toekomst van de arbeidsmarkt.