Mercer Blik op 2021: Podcast-drieluik over de toekomst van werk

19 februari 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Mercer Nederland heeft ‘Blik op 2021’ uitgebracht, zijn jaarlijkse kijk op de belangrijkste trends en ontwikkelingen in het human resources-landschap. Centraal in de nieuwste editie staat hoe organisaties zich klaar kunnen maken voor de toekomst van werk.

Het nieuwe werken

Werk is al jarenlang aan het veranderen, denk aan flexibilisering, veranderende verwachtingen van medewerkers en meer oog voor een gezonde work-life balans. Maar door de crisis is dit allemaal in een stroomversnelling terechtgekomen. Voor HR-teams stond 2020 vooral in het teken van ervoor zorgen dat de transitie naar op afstand en digitaal werken zo soepel mogelijk verliep.

In 2021 staat het vizier inmiddels meer op de strategische kant van deze transitie. Hoe ziet de toekomst van werk eruit over een aantal jaar? Wat past het beste bij mijn organisatie? Wat kunnen werkgevers doen om zich hier optimaal op voor te bereiden? En hoe kunnen ze tegelijkertijd deze transitie gebruiken om op menselijk vlak een competitief voordeel te behalen?

Mercers blik op 2021 Podcast

In de ‘Rethink Work’-podcast, duiken Abe de Jongh, Senior Consultant Career, en Sabine Rock, Lead Mobility bij Mercer, samen met podcasthost Jan Meijroos dieper in deze thema’s en leggen aan de hand van best practices uit hoe HR-leiders zich kunnen klaarmaken voor de benodigde transitie.

Gezondheid en welzijn

Een trend die vandaag de dag belangrijker is geworden door de Covid-19-crisis, is de toenemende focus op gezondheid en welzijn. Het thema is al jaren steeds hoger op de prioriteitenlijst van zowel werkgevers, medewerkers als HR-leiders komen te staan, en behoort inmiddels tot de belangrijkste thema’s voor 2021.

Tegelijkertijd is er op dit gebied nog veel werk aan de winkel, want uit het laatste Global Talent Trends-onderzoek van Mercer blijkt dat slechts 20% van de Nederlandse HR-managers actief een cultuur van gezondheid en welzijn creëert.

In de podcast ‘Gezonde en betrokken medewerkers’ behandelen Peter Abelskamp, Business Leader Nederland, en Femke Baeten, Senior Consultant Health, vragen als: Hoe ga je om met het welzijn en de financiële zekerheid van de medewerkers? Hoe bouw je een goede gezondheidscultuur en een veilige werkplek? En hoe past digitalisering en e-health in dit kader?

Ook lopen Abelskamp en Baeten door tal van praktijkvoorbeelden over hoe Mercer andere organisaties in binnen- en buitenland hierbij faciliteert, inspireert en verbindt.

Het nieuwe pensioenakkoord

Na jarenlang discussie over de toekomst van pensioenen is er afgelopen jaar duidelijkheid gekomen: Nederland krijgt een nieuw pensioenstelsel. Samen met werknemers- en werkgeversorganisaties is een pensioenakkoord gesloten. Dit akkoord heeft grote financiële gevolgen voor vooral oudere werknemers en kan werkgevers mogelijk miljarden kosten. 

Wat verandert er met het nieuwe pensioenakkoord? Wat is de impact op werkgevers? En hoe kunnen werkgevers de richtlijnen van het akkoord toepassen om tot een betere pensioenregeling te komen voor hun werknemers? En hoe pak je dat aan, zo’n pensioen op maat? En welke rol kan technologie hierin spelen?

In de derde podcast van het drieluik nemen Mercer-experts Kees Swinkels (Wealth Leader) en Edwin Hoogland (Client Executive) luisteraars mee in de wondere maar ook complexe wereld van pensioenen. Hun belangrijkste boodschap is dat, hoewel het mogelijk verleidelijk kan zijn voor werkgevers om hun pensioenregeling alleen aan te passen zodat deze past binnen het nieuwe stelsel, het zeker ook loont om verder te kijken en juist de kans te grijpen om beter te voorzien in de behoeften van het individu.