EC pauzeert antitrust-onderzoek naar Aon | Willis Towers Watson

17 februari 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De geplande megafusie tussen het Amerikaanse Aon en Britse Willis Towers Watson heeft vertraging opgelopen, nu de Europese Commissie heeft aangekondigd dat ze haar antitrustonderzoek naar de deal opschort.

In maart van vorig jaar maakten Aon en Willis Towers Watson bekend te willen fuseren. De geplande megafusie werd geschat op een waarde van $30 miljard.

Als de fusie doorgang vindt betekent dit een krachtenbundeling tussen twee van de drie grootste HR-adviesbureaus en verzekeringsmakelaars ter wereld. Samen zouden zij Marsh & McLennan Companies (de moedermaatschappij van Mercer, Oliver Wyman, Marsh en Guy Carpenter) inhalen, en uitgroeien tot de onbetwiste leider in het landschap.

Zoals werd verwacht door analisten en ook door Aon en Willis Towers Watson zelf, brachten de fusieplannen de Europese Commissie ertoe een onderzoek te starten naar de deal. Gevreesd werd immers dat de nieuwe wereldwijde leider de concurrentie in de belangrijkste markten zou kunnen schaden.
EC pauzeert antitrust-onderzoek naar Aon | Willis Towers WatsonIn december 2020 startte de Commissie formeel met haar onderzoek en vroeg beide organisaties om de nodige informatie te verstrekken om zo een economische analyse en ‘concurrentie due diligence’-onderzoek in gang te kunnen zetten. Een woordvoerster van de EU-waakhond heeft nu echter naar buiten gebracht dat Aon de vereiste gegevens niet op tijd heeft verstrekt.

Als gevolg daarvan heeft de Commissie het onderzoek nu opgeschort. “Zodra de ontbrekende informatie door de partijen is verstrekt, gaat de tijd opnieuw lopen en wordt de termijn voor het besluit van de Commissie overeenkomstig aangepast”, zo gaf ze aan.

Oorspronkelijk had de Europese Commissie tot uiterlijk 10 mei 2021 om te beslissen over de voorgenomen fusie. Door het opschorten van het onderzoek kan de deadline echter verschuiven met de duur van de vertraging, wat betekent dat een mogelijke closing van de deal langer op zich laat wachten. Aon weigert inhoudelijk commentaar te geven op de kwestie, maar laat wel weten dat een succesvolle afronding van de deal nog altijd op schema ligt voor het tweede kwartaal van dit jaar.

In ieder geval hebben Aon en Willis Towers Watson intussen hun fusiedocumenten naar de Commissie gestuurd. Daaruit valt op te maken dat, met het oog op het toekomstige leiderschapsteam, Greg Case (Aon) de nieuwe CEO zal worden, terwijl Christa Davies (Aon) tot CFO zal worden benoemd. De twee zullen worden bijgestaan ​​door een Executive Committee met daarin onder meer Eric Anderson, Maggie Westdale en Julie Gebauer.