BCG-projectleider Silvio Erkens bestormt de VVD-lijst

15 februari 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Silvio Erkens, projectleider bij Boston Consulting Group, maakt de overstap naar de politiek. Na ruim zeven jaar problemen oplossen bij het gerenommeerde Amerikaanse adviesbureau, gaat hij zich nu richten op politieke vraagstukken. Met zijn slogan ‘Sowieso Silvio’ is hij op plek 18 van de VVD-lijst een van de hoogste nieuwkomers en vrijwel zeker van een zetel. Wij spraken met hem over deze opvallende consultancy-exit en over zijn ambities voor de toekomst. 

Hoe ben je ooit terechtgekomen bij de Boston Consulting Group?

Eigenlijk was ik in eerste instantie niet van plan de consultancy in te gaan. Ik ben opgegroeid in Zuid-Limburg en tijdens mijn studententijd heb ik mij net name beziggehouden met internationale politiek. Tijdens mijn masteropleiding aan de London School of Economics ben ik dan ook gaan solliciteren voor een baan in de publieke sector. 

Toevalligerwijs werd ik in die periode uitgenodigd voor een business course van Boston Consulting Group (BCG). Ik ging uit nieuwsgierigheid eens kijken en werd, tegen mijn eigen verwachting in, heel nieuwsgierig door wat ik zag. In de daaropvolgende periode heb ik meerdere consultancykantoren leren kennen en heb ik uiteindelijk voor BCG gekozen.

Silvio Erkens, Ex-BCG en nu VVD-politicus

Hoe is dat eigenlijk, de overstap van consultancy naar politiek?

Dat moet ik natuurlijk nog zien! Wel heb ik mij in mijn laatste jaren bij BCG al steeds meer gericht op de overheid. Zo deed ik de laatste twee jaar voornamelijk projecten in de publieke sector-praktijk van BCG. Op deze manier heb ik alvast een mooie kijk in de keuken gehad bij een aantal ministeries en overheidsorganisaties. Ik denk dat ik dus wel een goed beeld heb hoe de overheid kan verbeteren richting de toekomst! 

Ook heb ik mij in mijn tijd bij BCG op de achtergrond al veel beziggehouden met politiek, door bijvoorbeeld mee te werken aan het verkiezingsprogramma van de VVD, of door tijdens mijn MBA in New York tijdelijk te werken bij de Verenigde Naties. De overstap is dus vrij gradueel tot nu toe. 

Waarom wil je de politiek in en waar ga je je op richten?

We leven in een onzekere tijd waarin veel verandert. Grote maatschappelijke vraagstukken hebben mij altijd heel erg beziggehouden. We hebben op dit moment enorme vraagstukken waar we als land onze tanden in moeten zetten. Klimaatverandering, economische vernieuwing, de macht van de techreuzen, en ga zo maar door. Ik wil mijn BCG-ervaring met problemen oplossen als Kamerlid in het politieke domein gaan toepassen.

Zo wil ik mijn steentje bijdragen aan de grote uitdagingen van deze tijd. Deze grote vraagstukken los je niet in je eentje op maar vergen samenwerking en een diversiteit aan perspectieven. Ik geloof dan ook dat het van belang is dat meer mensen vanuit het bedrijfsleven de overstap naar de politiek maken, want in een divers team kun je fors meer bereiken.

Welke lessen neem je mee vanuit de consultancy?

BCG is voor mij een enorm goede leerschool geweest, dus dat zijn er nogal wat. Ten eerste heb ik geleerd om altijd in oplossingen te denken in plaats van in problemen. Merk je dat iets niet werkt? Dan bedenk je een andere oplossing. Dat wil ik in de Tweede Kamer ook gaan doen. Daarnaast heb ik in mijn werk gemerkt hoe belangrijk het is om te zoeken naar overeenkomsten. Alleen door te luisteren naar anderen en je te verdiepen in hun perspectieven kun je samen tot een resultaat komen. 

Als laatste denk ik dat je vertrouwen moet hebben in anderen. Klanten kunnen soms in eerste instantie schrikken door een voorgestelde verandering. Uiteindelijk heeft iedereen echter het beste voor met zijn organisatie en staan de meeste mensen open voor verandering, zolang je ze maar goed meeneemt in de transitie.