Over drie jaar werkt een kwart van het personeel vanuit huis

02 februari 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Thuiswerken is vandaag de dag een must, zeker nu we ons opnieuw in een lockdown bevinden en de coronapandemie nog altijd wild om zich heen slaat. Hoewel experts ervan overtuigd zijn dat de crisis een duurzame verschuiving naar meer thuiswerken zal betekenen, is nog altijd niet duidelijk hoe de nieuwe werksituatie er post-Covid-19 uit zal komen te zien.

Een onderzoek van Capgemini voorspelde onlangs dat meer dan 40% van de medewerkers van organisaties over twee tot drie jaar vanuit huis werkzaam zullen zijn. De belangrijkste redenen: meer efficiency, een betere werk-privébalans en het feit dat veel organisaties op een dergelijk ‘nieuw normaal’ zullen aansturen, aangezien ze daarmee hun vastgoedportfolio efficiënter kunnen inrichten.

Recent onderzoek van Willis Towers Watson dook in hetzelfde onderwerp en concludeert dat bedrijven in Nederland verwachten dat over drie jaar een kwart van hun personeel (25%) nog steeds vanuit huis zal werken. Het adviesbureau ondervroeg in zijn enquête 41 werkgevers in Nederland.

Over drie jaar werkt een kwart van het personeel vanuit huis

Antoinette Lefevre-Stevens, Benelux Talent & Rewards Leader bij Willis Towers Watson, geeft aan: “De plotselinge toename van het thuiswerken zal een beetje afzwakken, maar het blijft een permanente verandering, met veel voordelen voor bedrijven en hun personeel. Bedrijven zien dat flexibele werkregelingen in een wereld na Covid de productiviteit kunnen verhogen, talent kunnen aantrekken en diversiteit kunnen ondersteunen.”

Niet goed voorbereid

Het wordt echter geen gemakkelijke transitie, waarschuwt Willis Towers Watson. Een cruciaal aandachtsgebied is dat werkgevers niet goed zijn voorbereid. Hoewel ze noodgedwongen enorme stappen hebben moeten maken als gevolg van de coronacrisis, heeft bijna de helft (46%) van de werkgevers nog altijd geen formeel beleid om de flexibele werkregelingen te beheren.

Slechts 17% laat weten dat de manier waarop het werk momenteel is gestructureerd een flexibel personeelsbestand volledig ondersteunt, terwijl 37% aangeeft dat dit helemaal niet ondersteund wordt.

“Covid heeft de bestaande trend naar flexibel werken een boost gegeven, en nu moeten werkgevers een inhaalslag maken. De manier waarop het werk is gestructureerd, hoe en waar het wordt gedaan en hoe men werknemers beloont, is allemaal nog steeds gebaseerd op mensen die in een kantoor werken binnen geografisch georganiseerde teams. Dat moet veranderen als een bedrijf succesvol wil zijn”, besluit Lefevre-Stevens.