Hoe ziet het kantoor van de toekomst eruit?
Pleuni Verbeeten werkt bij Salvéos, en specialiseert zich in facilitair management en de inrichting van werkplekken – een vakgebied dat momenteel veel veranderingen ondergaat als gevolg van de coronacrisis. We werken immers al bijna een jaar vooral vanuit huis. Ze vertelt over de belangrijkste impact op het vakgebied en wat dit betekent voor het kantoor van de toekomst.
Tijd-, plaats- en apparaatonafhankelijk werken en het nieuwe werken zijn al lang geen nieuwe termen meer. Voordat corona de kantoorvloer schoonveegde, was het voor bedrijven vooral een keuze hieraan mee te doen. Thuiswerken was voor veel medewerkers al een gewoonte voor een dag in de week.
Thuis- en remote werken de norm
Maar toen de coronamaatregelen in maart vorig jaar werden afgekondigd in een poging om de verspreiding van het virus in te dammen, was die keuze er niet meer. Kantoorpanden moesten sluiten en Nederland ging massaal over naar 100% thuiswerken.
Ineens stond remote werken bovenaan de agenda van organisaties. Toen in de zomer de coronamaatregelen echter weer versoepeld werden, kreeg facility management te maken met een nieuw vraagstuk: hoe brengen we werknemers zo veilig mogelijk weer geleidelijk naar het kantoor?
In de periode daarna werd echter duidelijk dat het virus maar moeilijk in te dammen is, en dat corona een blijvende uitdagende impact zal gaan hebben op het toekomstige huisvestings- en werkplekvraagstuk. Gelukkig hebben veel bedrijven uit de eerste hand kunnen ervaren dat thuiswerken goed mogelijk is en dat tevens dezelfde, zo niet een hogere productiviteit te behalen valt.
Op basis van die ervaring vertrouwen veel organisaties erop dat thuiswerken – en dus minder behoefte aan kantoorruimte – een langetermijnoplossing zou kunnen blijken. Daarbovenop komt dat werknemers de flexibiliteit en de work-life balans van thuiswerken als positief ervaren.
Terwijl we inmiddels in een nieuwe, strenge lockdown zitten, leeft bij velen de vraag: Hebben organisaties in het ‘nieuwe normaal’ straks minder of juist meer vierkante meters kantooroppervlakte nodig? En kan er straks een goede hybride vorm ontstaan? Er zijn werknemers die, zodra het kan, weer direct in oude patronen terugvallen en fulltime terugkeren naar kantoor. Andere werknemers hebben het thuiswerken als prettig en productief ervaren. Zij blijven liever vanuit huis werken. Hier zullen facility managers en HR-managers goed over moeten nadenken.
Het kantoor van de toekomst
Dat de kantooromgeving een andere invulling krijgt is inmiddels duidelijk. Dat mensen (gedeeltelijk) teruggaan naar kantoor staat ook vast. De verschuiving zal natuurlijk ook sterk per sector verschillen. Zeker binnen de overheid en de financiële sector zullen veel medewerkers thuis blijven werken, meer dan voor corona.
Dit betekent dat het kantoor van de toekomst een andere functie zal innemen. De meerwaarde van het kantoor verschuift van het aanbieden van een werkplek naar een plek waar mensen samenwerken, verbinden, kennis delen en netwerken. De focus zal dus veel meer gaan liggen op de wensen van de gebruiker.
Hoe vertaalt zich dit naar de kantoorinrichting? Bureaus mogen aan de kant. Ruimten worden aangepast tot comfortabele samenwerkplekken met een meer huiselijke sfeer; kleurrijk aangeklede ruimtes waar werknemers samen met hun team in actieve houding een projectplan kunnen uitzetten, ondersteund door slimme digitale tools en whiteboards. Ook gaat het nieuwe kantoorbeeld bestaan uit meer informele lounges, die warmte en gezelligheid uitstralen.
Pleuni Verbeeten is sinds mei 2019 werkzaam als Business Consultant bij Salvéos Facility Management.