Olivia Plant over de combinatie van consultancy en een PhD-opleiding

01 februari 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De drang naar het onbekende zit er bij Olivia Plant al van jongs af aan in. Als 16-jarige doet ze een uitwisselingsprogramma in Nieuw Zeeland, een paar jaar later gevolgd door vrijwilligerswerk in Peru en een half jaar studeren in Indonesië. Deze ervaringen hebben haar kijk op het leven ingrijpend veranderd. “Ik leerde er dat het niet erg is een goede baan te hebben en succesvol te zijn, zolang je je maar altijd om de mensen om je heen blijft bekommeren.” 

Als 16-jarig meisje in een vliegtuig stappen voor negen maanden Nieuw-Zeeland: sommige tieners moeten er niet aan denken. Olivia wel.

“Natuurlijk vond ik het enorm spannend, maar de drang om mezelf uit te dagen won het van de zenuwen. Dat het zo ver uit mijn comfortzone lag, zorgde ervoor dat ik er vooral veel zin in had. Toen ik na negen maanden terugkwam in Duitsland, had ik een enorme groei doorgemaakt. Vanaf dat moment keek ik altijd naar mogelijkheden om naar het buitenland te gaan en te reizen.” 

Cultuurshock en eye-opener ineen

Na de middelbare school staat Peru op het programma. Ze werkt een jaar in twee verschillende kindertehuizen. Een cultuurshock en eye-opener tegelijk. “Het klinkt heel cliché, maar het is echt waar: pas als je in een situatie terechtkomt die zo fundamenteel anders is dan je gewend bent, besef je echt wie je bent en wat je hebt. Wat ik in Peru zag en meemaakte veranderde mijn kijk op de wereld totaal en bepaalde voor een groot deel hoe ik nu in het leven sta.”

Olivia Plant, Consultant, Quint

Hoe staat ze dan precies in het leven? Gelukkig en tevreden, dat vooral. Een jaar geleden begint ze aan haar PhD Management Information Systems aan de Universiteit van Twente en start ze tegelijkertijd als consultant bij Quint. “Tijdens mijn masteropleiding kwam iemand van Quint een gastcollege geven. Toen ik klaar was met mijn studie stond Quint bovenaan het lijstje van bedrijven waar ik graag zou willen werken.”

“Daarnaast wilde ik ook graag een PhD doen – een combinatie van leren en werken dus. Toen ik Quint benaderde en dit aan ze voorlegde, reageerden ze gelijk enthousiast. Ze zagen, net als ik, dat mijn theoretische onderzoek en het werk in de praktijk elkaar heel goed konden versterken.” 

Waardevolle dubbelrol

In de praktijk pakt het precies uit zoals gedacht. “Mijn onderzoek bestudeert hoe bedrijven processen rondom software development kunnen inrichten om hun teamperformance te verhogen. Dat is essentieel de core focus van wat Quint bij bedrijven doet. Regelmatig lees ik dingen voor mijn onderzoek die ik gelijk in de praktijk kan toepassen. Omgekeerd kom ik in mijn werk vaak dingen tegen die ik voor mijn onderzoek wil uitdiepen. Zo hebben zowel mijn onderzoek als de organisatie optimaal profijt van mijn ‘dubbelrol’.” 

Inmiddels werkt ze meer dan een jaar bij Quint. Een jaar waarop ze met veel voldoening terugkijkt. “Ik had nooit gedacht dat ik in die korte tijd al zoveel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid zou krijgen”, glimlacht ze. “Ik ging er vanuit dat ik het eerste jaar vooral met senior consultants mee zou lopen op projecten en af en toe kleine klusjes zou mogen doen.” 

“Al heel snel werd me duidelijk dat het er bij Quint niet zo aan toegaat, integendeel: het is echt learning by doing. Je krijgt als beginnend consultant meteen grote klussen toegewezen. Als je er niet uitkomt kun je altijd iemand om hulp vragen, maar in principe krijg je al heel snel verantwoordelijkheid voor een eigen onderdeel.” 

Zo meetbaar mogelijk resultaat

Voldoening in haar werk haalt Olivia uit meerdere zaken. “Dat ik constant uitgedaagd word en me regelmatig buiten m’n comfortzone bevind is absoluut een belangrijke factor. Ook de continue afwisseling en het feit dat ik steeds nieuwe dingen leer speelt een grote rol. En uiteindelijk het besef dat ik echt toegevoegde waarde kan leveren, dat is geweldig. Als ik iets bij een klant gedaan heb en – liefst zo meetbaar mogelijk – zie dat ze daardoor een stap dichter bij het gewenste resultaat komen, geeft dat onnoemelijk veel voldoening.” 

Wat Quint écht bijzonder maakt, zijn de mensen die er werken. “Weer een cliché, ik weet het. Maar alleen al hoeveel aandacht Quint tijdens het sollicitatieproces heeft voor het individu vind ik echt ongelooflijk. Gedurende dat traject kom je al gauw met 10-15 mensen van de organisatie in aanraking die je allemaal willen leren kennen. Ze kijken echt naar jou als persoon en of je bij het bedrijf past.”

“Als je aangenomen wordt, weet je dus eigenlijk al dat je helemaal op je plek bent in het bedrijf. In deze tijd kunnen we helaas veel sociale events zoals de Quint-dagen en het grote Quint-feest niet doen, maar de aandacht die hier in de kern voor medewerkers is, vind je volgens mij niet snel bij andere bedrijven.”