Symbol brengt praktijkoefeningen online met Miro

20 januari 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De trainingen van Symbol combineren theoretische kennis en kunde met de praktijk. Maar waar het relatief eenvoudig is om de theorie online te verzorgen, is dat voor praktijkoefeningen een stuk lastiger. Trainers en deelnemers van de trainingen leggen uit hoe het bureau hierin met vlag en wimpel is geslaagd.

“Toen we noodgedwongen de switch naar online moesten maken wilden we koste wat kost ook onze praktijkoefeningen door laten gaan”, trapt consultant en trainer Thom Luijben af. In zulke oefeningen kunnen deelnemers kennis die ze eerder hebben opgedaan toepassen in hun eigen werkpraktijk. “Een belangrijke stap in het versterken van de leercyclus.”

Maar zo’n praktijkoefening nabootsen kan niet via Zoom of Teams. Slimmere leertools zijn hiervoor nodig, die online interactie en samenwerkingen tussen deelnemers faciliteren. Luijben: “Al snel na het begin van de pandemie zijn we met een paar collega’s actief op zoek gegaan naar een online platform om onze trainingen mee te ondersteunen. Uiteindelijk kwamen we bij Miro terecht en de toepassingen in dat platform hebben we steeds verder uitgebreid.”

Symbol brengt praktijkoefeningen online met Miro

Inmiddels staan alle oefeningen en games van Symbol in het platform. Luijben: “Van het koffiebekerspel tot de number game (voor inzicht in doorlooptijdverkorting en werkplekkenorganisatie). Van het kano-model (waarmee je verwachtingen, prioriteiten en expliciete behoeften van klanten in kaart brengt) tot procesbeschrijvingen op brown papers.”

Al met al gaat het om zo’n 20 tot 30 praktijkoefeningen. En dat in negen maanden tijd. “Ja, daar ben ik trots op. We hebben het toch maar voor elkaar gekregen en wijzelf én onze deelnemers zijn enthousiast. Het heeft zelfs verwachtingen overtroffen”, besluit Luijben.

Hoe kijken deelnemers hier tegenaan?

Afgaande op de ervaringen van oud-deelnemers die in de coronatijd een training hebben gevolgd kan geconcludeerd worden dat de deelnemers van de praktijkoefeningen er net zo over denken. Ze benadrukken de verschillende aspecten die ze in het bijzonder waarderen aan het programma.

Zo wijst Sean Ooteman van Waterschap Limburg op de goede koppeling tussen theorie en praktijk: “Vaak zit in trainingen wel een deel ‘zelf ervaren’. Vaak vind ik dat achteraf gezien zonde van de tijd en had ik er liever meer theorie voor in de plaats gehad. De game in Miro vond ik daarentegen een hele fijne manier, omdat het ‘zelf ervaren’ gelijk aan de theorie wordt gekoppeld.”

Symbol-adviseur Annemiek Verschuuren, nauw betrokken bij de ontwikkeling van de trainingen via Miro, herkent dit: “Het platform ondersteunt ons didactische proces. Omdat we echte werkprocessen nabootsen, is het voor deelnemers een speelse en zeer effectieve manier om de theorie tot zich te nemen.”

Ook kredietverzekeraar Atradius, die al langer fysieke Green Belt- en Black Belt-trainingen afneemt van Symbol, heeft nu gekozen voor de online trainingen van Symbol en Miro. De trainingen vinden deels plaats in Teams, voor de theorie, en deels in Miro, voor alle exercities.

Deelnemer Wei Chen van Atradius licht toe waarom voor Miro is gekozen: “Kiezen voor online trainingen met alleen theorie, zonder oefeningen en voorbeelden uit de praktijk, was voor ons geen optie. Je hebt die praktijk hard nodig. Pas dan gaat het leven en beklijft de kennis.”

Chen kijkt tevreden terug op de trainingen van Symbol: “Deze combinatie werkt uitstekend voor ons, wat ook is gebleken uit de waardering van de deelnemers voor zowel de manier waarop Thom de training verzorgde als de interactieve oefeningen in deze online werkvorm.”

Hij geeft een voorbeeld: “De break-out rooms in Teams in combinatie met verschillende werkplekken in Miro worden als heel positief ervaren. Er worden dan verschillende online ruimtes ingericht, zodat deelnemers in kleinere groepjes kunnen samenwerken. Vervolgens wordt iedereen teruggehaald in de centrale sessie om de bevindingen te presenteren. En natuurlijk zijn ook de simulatiegames heel erg leerzaam.”

Wel raadt hij andere bedrijven aan om goed de tijd te nemen om met Miro te leren werken, aangezien het even tijd kost het programma te leren kennen en het effectief toe te passen in een training. “Laat bijvoorbeeld een oefenomgeving opzetten waarin deelnemers alvast met de basisactiviteiten binnen Miro kunnen oefenen, zoals in de tool tekst typen en digitale Post-its plakken. Als je dit soort basale handelingen vooraf tackelt, haal je het maximale uit de training.”

Al met al zijn Symbol en de deelnemers aan de trainingen zeer te spreken over de tool. “Ik heb al cursisten gehad die zó enthousiast waren dat ze Miro nu gebruiken voor hun dagstarts, projectplanningen en/of scrum-borden”, aldus Verschuuren. “Miro is dus niet alleen dé tool voor onze trainingen, maar het faciliteert onze klanten ook om binnen hun organisatie het gesprek aan te gaan. Online, dus snel en efficiënt. Dat is een extra winst.”