Stage bij ACE: Steven ten Hoff geeft stokje door aan Steven Hendriks

11 januari 2021 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Terwijl de ene Steven zijn stageplek bij ACE Company inruilde voor een vaste aanstelling, begon de andere Steven net aan zijn afstudeerstage bij het nichebureau. Steven ten Hoff (de kersverse business analyst) en Steven Hendriks (de nieuwe stagiair) vertellen over hun ervaringen bij de specialist in wet- en regelgeving voor de financiële sector.

In mei begon Steven ten Hoff aan zijn afstudeerstage Sustainable Finance. De stage richt zich op een thema dat een steeds centralere rol speelt in het investeringsbeleid van banken, pensioenfondsen en andere investeerders. Zij worden de laatste jaren in toenemende mate geacht rekening te houden met duurzaamheidsoverwegingen – denk onder meer aan factoren als klimaat, milieu, sociale (on)gelijkheid en diversiteit.

“Mijn stage was voor mij het ideale opstapje om me echt te verdiepen in de specifieke Sustainable Finance-initiatieven die op de sector afkomen”, vertelt Ten Hoff, “van wet- en regelgeving tot sectorale commitments.”

Steven Hendriks, Steven ten Hoff, ACE Company

Geen eenvoudige oplossingen

Hij kwam erachter dat er bij de integratie van duurzaamheid “ontzettend veel behoefte is aan klankborden en richtlijnen”, zo legt hij uit. “De problematiek rondom ambitiestelling en de beschikbaarheid van data is een beetje naar de achtergrond verdwenen, waardoor plots de invulling van de duurzaamheidsambitie weer kritisch bekeken kan worden: hoe zorg je er als financiële instelling voor dat ambitie en beleid volledig tot uiting komen in de dagelijkse business, en de business zich herkent in het duurzaamheidsbeleid?”

Voor dergelijke uitdagingen bestaan geen eenvoudige oplossingen, zo ontdekte Ten Hoff. “Een uniform antwoord op deze vragen geven is praktisch onmogelijk, maar het is duidelijk dat er echt nog een slag te maken valt in het vernauwen van deze discussie.”

Niet te weerstaan

Naast de vele haken en ogen van Sustainable Finance, leerde Ten Hoff natuurlijk ook ACE Company goed kennen. “Tijdens mijn stage werkte ik al heel veel samen met het team; het was een werkstage, dus ik had geen onderzoeksproject waar ik me individueel op moest toeleggen.”

Al snel leek het hem fantastisch om na het afronden van zijn stage zijn loopbaan te beginnen bij ACE. “Zowel de werksfeer als de inhoud lagen dichtbij datgene waarnaar ik naar op zoek was: een vanuit passie en ervaring gedreven team en een Sustainable Finance-praktijk die zich pijlsnel ontwikkelt. Zo’n perspectief van motivatie en groei was niet te weerstaan.”

De schouders van reuzen

Ook over de begeleiding die hij ontving – zowel als stagiair als starter – is Ten Hoff zeer te spreken. “Ik kreeg meteen een ervaren collega als ‘mentor’ toegewezen, waarmee ik om de week mijn ontwikkeling bespreek en we samen kijken hoe we op specifieke ontwikkelingsgebieden kunnen sturen. Daarnaast kreeg ik de ruimte en de begeleiding om me de aanpak die ACE typeert eigen te maken en daar ook mijn eigen vorm in te vinden. Ook werd ik als junior actief betrokken bij andere expertisegebieden van ACE, zoals credit risk, om mijn horizon breder te trekken dan alleen Sustainable Finance.”

“Als starter bij ACE kun je staan op de schouders van reuzen.”

Tot slot wijst Ten Hoff – “last but not least” – op hoe makkelijk benaderbaar de ervaren collega’s zijn. “Daardoor kun je met een proactieve houding heel snel op heel veel jaren ervaring bogen. Om te eindigen met een cliché: als starter bij ACE kun je staan op de schouders van reuzen.”

Steeds meer losgelaten

Hier kan Steven Hendriks sinds september over meepraten. “De stage is tot nu toe erg goed bevallen”, vertelt hij enthousiast. “Ik kreeg een warm welkom binnen het team en de kans om het bedrijf langzaam te leren kennen. Ik werd goed begeleid in de beginfases en steeds meer blootgesteld aan taken en verantwoordelijkheden. Daarna word je steeds meer losgelaten. Mocht ik tegen problemen aanlopen of meer informatie willen, dan zijn mijn begeleiders altijd beschikbaar om me weer op weg te helpen.”

“Dit is denk ik ook een van de dingen die Steven mij heeft duidelijk gemaakt”, geeft hij aan, “dat je altijd terecht kunt bij mensen als dat nodig is. Al met al is het een hele prettige omgeving om stage te lopen, ook al is het grotendeels online.”

Online stagelopen

Daarmee stipt Hendriks het thema aan waar we sinds vorig jaar helaas onmogelijk omheen kunnen: corona. De pandemie veranderde de manier waarop we werken en leven, wat natuurlijk ook bij een stage extra uitdagingen met zich meebrengt.

“Het is inderdaad een ander soort uitdaging dan normaal”, beaamt Hendriks. “Gelukkig was ik de online interacties al gewend door de online lessen die de universiteit aanbood, dus dat was niet nieuw. Maar het is toch anders als alles online moet met mensen waarmee je dagelijks intensief samenwerkt. Binnen het team hebben we minstens één keer per week een teammeeting en daarnaast nog veel onderlinge meetings om elkaar op de hoogte te houden van de stand van zaken.”

“Het een hele prettige omgeving om stage te lopen, ook al is het grotendeels online.”

Ook wat betreft deze online meetings kreeg Hendriks bruikbaar advies van zijn voorganger. “Hij raadde me aan om geen back-to-back meetings te plannen. Als je dat wel doet hou je geen tijd over om tussendoor even pauze te nemen en wat te drinken, wat je gezondheid en focus natuurlijk niet ten goede komt.”

Business en IT

Anders dan Ten Hoff doorloopt Hendriks zijn stage bij ACT, de tak van ACE die zich bezighoudt met regulatory technology – oftewel RegTech. “Voor mijn scriptie onderzoek ik de mate van overeenkomst tussen de business- en IT-strategie van het midden- en kleinbedrijf, en wat voor effect deze overeenkomst heeft op de resultaten/prestaties van het bedrijf”, licht hij toe.

Daarnaast doet hij ook veel praktijkervaring op. “De stage zelf is meer een meewerkstage waarbij ik meedraai met de day-to-day operations. Ik werk momenteel mee op een klantproject en probeer voorstellen vanuit het management te operationaliseren. Zelf vind ik dit een fijnere manier om het bedrijf te leren kennen en een goed idee te krijgen van de werkzaamheden die je in een bepaalde rol zal verrichten.”

Daarbij heeft Hendriks samen met de begeleiders binnen ACT gekozen om de afstudeerscriptie apart te houden van de stage zelf. “In andere stages heb ik ervaren dat het verschil tussen wat een universiteit en bedrijf van een opdracht willen groot is. Een universiteit zoekt een academisch ondersteund onderzoek, terwijl bedrijven over het algemeen een praktische oplossing willen.”

“Dat wil natuurlijk niet zeggen dat mijn onderzoek niks aan ACE kan toevoegen”, verheldert hij meteen. “Ik gebruik het bedrijf als een casestudie binnen mijn scriptie en de resultaten kunnen ACE nieuwe inzichten bieden.” Zo kunnen de reuzen wellicht ook nog wat opsteken van de volgende generatie…