Defensie gunt mega IT-project aan IBM, Atos en Unica
IBM, Atos en Unica hebben een grote opdracht binnengesleept bij Defensie. Het ministerie gaat zijn IT-architectuur de komende jaren grondig vernieuwen en wordt daarbij geholpen door het consortium van de drie IT-dienstverleners. Met een totale begroting van zo’n €1,3 miljard kan met recht worden gesproken van een megaproject.
Het contract werd op de valreep van 2020 getekend door staatssecretaris Barbara Visser en IBM Benelux-CEO Peter Zijlema, die zijn handtekening zette namens het gehele consortium.
De uitvoering van het programma – genaamd ‘Grensverleggende IT’ (GrIT) – gaat per direct van start en moet leiden tot een “betrouwbare, veilige, toekomstbestendige en flexibele IT-infrastructuur”.
“Technologie en het slim gebruiken van informatie zijn cruciaal voor Defensie”, aldus staatssecretaris Visser. “Uit deze noodzaak vloeit GrIT voort en voorziet in de vernieuwing van de IT-ruggengraat van Defensie.”
Het project is een onderdeel van de Defensievisie 2035. Programmadirecteur Ron Kolkman legt uit dat GrIT “veel meer” is dan een vernieuwing van een informatiesysteem: “Er komt een volledig nieuwe, zeer geavanceerde IT-infrastructuur, die van de krijgsmacht een hoogwaardige, informatiegestuurde organisatie moet maken.”
De komende 20 maanden worden om te beginnen nieuwe datacenters gebouwd. Ondertussen zal het al bestaande netwerk worden vernieuwd, zodat belangrijke informatie beter kan worden verzonden. Dit zal naar schatting één tot twee jaar in beslag nemen. Ook zal het komende jaar een eigen mobiel netwerk worden aangelegd, zodat Defensie niet langer een beroep hoeft te doen op externe leveranciers als KPN, T-Mobile of Vodafone.
“Dankzij GrIT heeft Defensie straks zelfs een eigen mobiel netwerk. Daardoor zijn we niet afhankelijk van anderen”, legt Visser uit. “Dat is een heel sterk punt voor een organisatie als de onze, die wereldwijd opereert onder moeilijke omstandigheden.”
Kantje boord
IT-transformaties zijn notoir lastig, zeker in deze tijden van snelle technologische vooruitgang. Door met IBM, Atos en Unica op te trekken wil Defensie “structureel en snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen en innovaties”.
“Het is de planning dat GrIT na zeven jaar is uitgerold”, licht staatssecretaris Barbara Visser toe. “En door met marktpartijen samen te werken, halen we de beste beschikbare techniek binnen. We gaan werken met gemengde teams, zodat we het beste vanuit Defensie en de markt combineren. Om zo het beste resultaat te krijgen.”
“Door met marktpartijen samen te werken, halen we de beste beschikbare techniek binnen.”
Eerder leek het grote project nog voordat het was begonnen te bezwijken onder de complexiteit waar ICT-(overheids)projecten al decennialang onder gebukt gaan. Bureau ICT-Toetsing – speciaal opgericht om ICT-projecten binnen de overheid te monitoren – was in de zomer van 2019 zeer kritisch over het project. Het bureau concludeerde onder meer dat de risico’s qua kostenbeheersing te groot waren.
Staatssecretaris Visser besloot daarop om het project tijdelijk stil te leggen. Dit leidde tot grote onvrede bij het consortium van IBM, Atos en Unica, dat al sinds 2017 druk bezig was met de voorbereidingen voor het programma en bovendien toezeggingen had gekregen.
Na het aanpassen van de voorgenomen aanpak van de aanbesteding, waarin Defensie “sterker stuurt op het creëren van waarde voor de organisatie”, kwam het Bureau ICT-Toetsing twee maanden geleden alsnog met een positief advies, zodat het contract dan toch kon worden getekend.