Protiviti levert bijdrage aan schuldbestrijding met Buddy Payment

24 december 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Internationaal consultancykantoor Protiviti heeft een partnership gesloten met fintechbedrijf Buddy Payment.

Het partnership ligt in lijn met Protiviti’s maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)-strategie. Buddy Payment is een mobiel bankieren-platform dat Nederlanders helpt met het maken van de juiste financiële keuzes. Met behulp van de app kunnen kwetsbare doelgroepen slimmer omgaan met hun geld, zodat ze minder snel te maken krijgen met schulden.

“Buddy Payment heeft het financiële domein en het sociale domein samengebracht. Dit is erg actueel, en past bij onze visie, zeker nu we als gevolg van corona een golf van schulden verwachten in Nederland”, legt Protiviti-managing director Anneke Wieling uit.

Protiviti levert bijdrage aan schuldbestrijding met Buddy Payment

Volgens cijfers van de brancheorganisatie van schuldhulpverleners NVVK doen elk jaar tussen de 80.000 en 90.000 Nederlanders een beroep op schuldhulpverlening. Naast deze schuldenproblematiek kunnen financiële kwesties tal van andere problemen met zich meebrengen, zoals sociaal isolement, depressie, ziekteverzuim en relatieproblemen. Kortom, een actueel en belangrijk onderwerp in onze samenleving.

Deel van de oplossing voor het verbeteren van de problematiek ligt in het gebruik van technologie. De Buddy Payment-app werkt als volgt. Dankzij zijn PSD2-vergunning kan Buddy Payment de financiële bankgegevens van consumenten analyseren. Op basis van algoritmen kan het platform waardevolle aanbevelingen doen over hoe geld het beste kan worden besteed, en waar bespaard kan worden. Vooral gemeenten en zorginstellingen zetten het platform in om schulden bij inwoners te voorkomen.

Conform de overeenkomst zal Protiviti Buddy Payment sponsoren voor een niet naar buiten gebracht bedrag. Ook stelt het adviesbureau zijn kennis en expertise beschikbaar aan de fintech. Zo zullen experts audits uitvoeren op de gang van zaken bij Buddy Payment, met name rondom compliance (de betaalinstelling staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank).

De waarde van de dienstverlening die Buddy ontvangt van Protiviti wordt vervolgens omgezet in gratis Buddy-licenties voor maatschappelijke instellingen die zelf niet direct de middelen hiervoor hebben. “Zo ontstaat een win-win-win situatie”, aldus Camiel Kuiper, directeur bij Buddy Payment.

Leviaan, een maatschappelijke organisatie die mensen met psychische kwetsbaarheden begeleidt, is de eerste die profiteert van de samenwerking tussen de twee partijen. Han Jetten, voorzitter van de raad van bestuur van Leviaan, reageert verheugd: “De mogelijkheid de financiële situatie zelf onder controle te krijgen en houden met behulp van de Buddy-app past goed in de missie van Leviaan, waarin zelfstandigheid van haar cliënten en actieve deelname aan de maatschappij centraal staan.”