Wat moet het GVB doen met zijn oude dieselbussen?
Wat moet het GVB doen met zijn oude dieselbussen? Ecorys zocht het uit voor de vervoerder en kwam met een advies dat zowel economisch als maatschappelijk gezien het meeste oplevert: verkoop de bussen aan Oost-Europeanen.
Het Amsterdamse GVB heeft ruim 200 bussen rondrijden. Maar nu het bedrijf zijn busvloot aan het verduurzamen is, moet het zijn dieselbussen uitfaseren en tegelijkertijd elektrische bussen invoeren. Dat proces gaat in 2021 van start en tegen 2025 wil het Amsterdamse vervoersbedrijf uitstootvrij rijden.
Dit levert het GVB een belangrijk vraagstuk op: wat te doen met de binnenkort overbodige dieselbussen? Hiervoor werd de hulp ingeroepen van de economen van Ecorys, die een maatschappelijke kosten-batenanalyses (MKBA) hebben uitgevoerd voor drie scenario’s.
Scenario 1: Ontmantelen
Het eerste scenario behelst het ontmantelen van de bussen in Nederland. Door de hoge recyclingnormen in Nederland is deze optie goed voor het milieu. De bussen hebben in dit scenario echter nagenoeg geen restwaarde. Bovendien wordt het feit dat de bussen nog een resterende levensduur hebben niet benut.
Scenario 2: Verkopen aan busbedrijven in Oost-Europa
Het verkopen van de bussen aan busbedrijven in Oost-Europa is het tweede scenario. Dit draagt bij aan de verduurzaming van het lokale openbare vervoer. De bussen in Oost-Europa zijn namelijk in de meeste gevallen een stuk vervuilender dan de dieselbussen van GVB. Bovendien zijn de recyclingnormen in Oost-Europa de afgelopen jaren sterk verbeterd. Hierdoor worden de dieselbussen aan het einde van hun levensduur in Oost-Europa ook gerecycled.
Scenario 3: Verkopen aan busbedrijven in West-Afrika
Het laatste scenario is het verkopen van de bussen aan busbedrijven in West-Afrika. Dit draagt bij aan de uitbreiding van het lokale openbare vervoer. In de regio bestaat de infrastructuur echter nog uit veel onverharde wegen. De technologie in de dieselbussen van het GVB is hier niet voldoende geschikt voor. De verwachting is dat de resterende levensduur van de bussen sterk daalt in West-Afrika. Bovendien is het transport van de bussen naar West-Afrika duur en milieuvervuilend.
Het advies: Verkopen aan Oost-Europa
Uit het onderzoek van Ecorys blijkt dat het tweede scenario, het verkopen van de bussen aan busbedrijven in Oost-Europa, de beste optie is. Het levert geld op, het geeft de bussen een langere levensverwachting en het draagt ook nog eens bij aan de verduurzaming in steden als Boekarest, Praag, Bratislava en andere Oost-Europese steden.
Om dit allemaal te kunnen realiseren, is het wel essentieel voor het GVB om te controleren of de dieselbussen daar oude bussen vervangen en of de landen in kwestie voldoende recyclingnormen hanteren. Alleen dan behaalt het tweede scenario het maximale rendement, aldus de onderzoekers.