Symbol schakelt razendsnel over op digitaal trainen, mét behoud van kwaliteit

25 november 2020 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel

Massaal digitaal werken. Een jaar geleden was het voor veel organisaties ondenkbaar, inmiddels weten we niet beter. Maar hoe zit het met digitaal leren? Veel studenten eisen een deel van hun collegegeld terug omdat ze vinden dat ze geen waar voor hun geld krijgen. Symbol bewijst echter dat het wel degelijk kan: “Klanten krijgen de kwaliteit die ze van ons gewend zijn, alleen zonder bij elkaar in één ruimte te zitten.”

Gert Hendriks, Opleidingscoördinator bij technologiebedrijf VDL ETG, herinnert zich nog goed hoe “razendsnel” Symbol begin dit jaar overschakelde op online lesgeven. “Na de aankondiging van de eerste lockdown in maart lag er binnen twee, drie dagen een voorstel voor ons klaar. Ik begeleid ook een grote groep BBL’ers, en als ik zie hoe lang het duurde voordat hun scholen alles online geregeld hadden…”

Symbol traint de quality engineers en factory engineers van VDL ETG op het gebied van 8D en core tools. “We hadden de plannen voor deze trainingen amper rond, en een paar trainingen waren net begonnen, toen we noodgedwongen (grotendeels) online moesten”, vertelt Hendriks. “Hebben we nog getwijfeld? Ja, maar we wilden door. Met Symbol kon dat gelukkig ook.”

“We wilden inderdaad dat klanten, zoals VDL ETG, zo snel mogelijk tóch getraind konden worden”, bevestigt Symbol-directeur Dick Theisens. “Daarom hebben we razendsnel onderzocht hoe wij onze opleidingen en (incompany) trainingen digitaal konden maken. De inhoud was er natuurlijk al, we hadden alleen een nieuwe vorm nodig.”
Symbol schakelt razendsnel over op digitaal trainen, mét behoud van kwaliteitSymbol maakte zich in korte tijd alle mogelijke systemen eigen. “Denk aan Microsoft Teams, Zoom, WebEx, GoToTraining, StarLeaf en Hangouts”, licht Theisens toe. “Dit om de keuze bij de klanten te laten en hen geen systeem op te leggen. Sommige klanten hebben een eigen systeem, en ook dat is natuurlijk mogelijk. Inmiddels zijn onze trainers helemaal gewend aan deze tools en de nieuwe manier van werken – en onze klanten ook. Zij krijgen namelijk de kwaliteit die ze van ons gewend zijn, alleen zonder bij elkaar in één ruimte te zitten.”

Van twijfel naar enthousiasme

Dit kan Theo Alves beamen, die als Corporate Expert Lean Six Sigma bij DSM collega’s begeleidt die bij Symbol hun Green Belt-training volgen. “Na iedere training houd ik een enquête over onder meer de inhoud, de trainer en het materiaal. Tot mijn verbazing moet ik zeggen dat de evaluatie min of meer hetzelfde is gebleven nu we volledig online zijn. De kwaliteit van de oefeningen, het kennisniveau van de trainer en het materiaal worden allemaal goed beoordeeld.”

Jeroen van der Weerdt, MBB bij Tata Steel, stond in eerste instantie “redelijk huiverig” tegenover online trainingen. “In het begin hebben we binnen Tata Steel dan ook getwijfeld over het uitstellen van de Green Belt- en Green to Black Belt-trainingen die we bij Symbol afnemen. Toen hebben we heel expliciet met Symbol besproken om het gewoon eens te proberen en na één of twee dagen training goed te evalueren. Zou die evaluatie niet goed zijn, dan zouden we stoppen.”

“Iedereen die nog twijfelt over online trainen zeg ik: die twijfel is onterecht.”

Zo ver kwam het niet. “Deelnemers vonden het veel beter dan verwacht”, blikt Van der Weerdt terug. “Het is dan ook bijzonder goed voorbereid door Symbol en we hoefden er zelf maar weinig voor te regelen. Symbol bood al snel werkbare virtuele alternatieven voor hun gebruikelijke trainingen, met als kanttekening dat we de games en de (proef)examens nog steeds fysiek op locatie konden doen – uiteraard coronaproof. Die dingen bleken voor ons online niet wenselijk te zijn. Maar de rest van de trainingen volgen deelnemers nu online – en naar tevredenheid.”

Nu de eerste digitale trainingen bij VDL ETG, DSM, Tata Steel en andere klanten zijn afgerond, laten de eerste resultaten zien dat de deelnemers de stof ook goed oppikken. “Er is nog wat weinig data beschikbaar, maar de eerste vergelijking tussen de klassikale en virtuele leervorm bij een grote zuivelfabrikant laat zien dat deelnemers die een virtuele training hebben gevolgd voor hun examen een beter resultaat behaalden dan de groep die de training klassikaal volgde”, vertelt Theisens trots. “Dat is natuurlijk geweldig!”

“Iedereen die nog twijfelt over online trainen zeg ik: die twijfel is onterecht”, voegt Van der Weerdt toe. “Ja, wij hebben ook getwijfeld, maar het is ons alleen maar meegevallen. Evaluaties met deelnemers zijn zoals gezegd goed, en de resultaten ook. De laatste examenresultaten waren niet anders dan normaal, dus het online trainen gaat duidelijk niet ten koste van de training.”

Klaar voor de toekomst

Inmiddels is het alweer ruim een halfjaar geleden dat plotseling moest worden omgeschakeld naar online. In de tussentijd heeft Symbol bepaald niet stilgezeten: er wordt voortdurende gewerkt aan de doorontwikkeling van de online opleidingen en trainingen.

“Symbol is klaar voor de toekomst. Wat er ook gebeurt.”

“Bewust”, legt Theisens uit, “want als je alleen maar achter de camera zit mis je de interactie met de andere deelnemers. Ook waren de games altijd een belangrijk element in onze klassikale trainingen. Hiervoor gebruiken we sinds kort Miro: een platform waarin deelnemers gezamenlijk kunnen werken aan een opdracht of game. Die toevoeging van Miro aan onze trainingen maakt ons écht uniek.”

Daarnaast verkent Symbol met het oog op de toekomst ook vormen van blended learning, zoals zogeheten hyflex en hybride trainingen. “Hyflex betekent dat een aantal deelnemers de training online volgt, terwijl andere deelnemers uit dezelfde groep fysiek deelnemen”, geeft Theisens aan. “Voor dat laatste hebben we zowel in Amersfoort als in Enschede een zaal ingericht. In die zalen zijn verschillende camera’s opgesteld, waaronder een 180°-camera die het geluid volgt en die automatisch inzoomt op de persoon die het woord voert.”

Een belangrijk voordeel van hyflex is dat trainingen, net als volledig online trainingen, altijd door kunnen gaan. “Ook als deelnemers in quarantaine moeten of de maatregelen aangescherpt worden”, aldus Theisens. “In dat geval blijft de interactie uitermate hoog en kunnen deelnemers elkaar ook nog af en toe fysiek, op zeer gepaste afstand, ontmoeten. Per trainingsdag geven ze namelijk aan wat hun voorkeur heeft: online volgen of fysiek klassikaal deelnemen. Dankzij deze hyflex trainingsvorm en onze continue doorontwikkeling in Miro durf ik te stellen: Symbol is klaar voor de toekomst. Wat er ook gebeurt.”