De Tirrel in Het Hogeland heeft extra investering nodig

04 november 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Voor de bouw van publieke voorzieningencomplex De Tirrel in de Groningse gemeente Het Hogeland is extra geld nodig. Dat blijkt uit een onderzoek van Ecorys. 

In 2017 werd door de raad van de voormalige gemeente Winsum (dat nu onderdeel is van fusiegemeente Het Hogeland) het programma van eisen van De Tirrel gepresenteerd. In dit complex moet plek komen voor tal van instanties, zoals scholen (O.B.S. Tiggeldobbe en C.B.S. De Piramiden), een verpleegtehuis (De Twaalf Hoven), een sporthal, therapiebad, kinderopvang en dagbesteding. “De Tirrel staat ook open voor andere partijen die zich willen aansluiten”, liet de gemeenteraad destijds weten.

Inmiddels ligt het definitieve ontwerp van De Tirrel al enige tijd op tafel. In lijn daarmee startte eind oktober dit jaar dan ook de bouw van het voorzieningencomplex in Winsum. Maar toch ging dat niet zonder slag of stoot, zegt een woordvoerder van De Tirrel op de website van het complex: “De afgelopen periode was een spannende tijd voor alle direct betrokkenen en belangstellenden van De Tirrel. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad groen licht gegeven en kan de bouw van De Tirrel doorgaan.”De Tirrel in Het Hogeland heeft extra investering nodigDat de bouw van het complex mogelijk zou worden uitgesteld heeft onder andere van doen met een onderzoek van adviesbureau Ecorys, dat het project onder de loep nam. Naar voren komt dat de gemeente Het Hogeland een extra financiële investering nodig heeft voor het dekken van onvoorziene risico’s en voor het verbeteren van het bouwmanagement. Voor het college van B&W was extra geld binnen de huidige financiële situatie van de gemeente een dilemma, waardoor naar alternatieven is gezocht.

Denken in oplossingen

Na meerdere gesprekken en vergaderingen werd aan verpleeghuis De Twaalf Hoven gevraagd om een groter deel van de investering te bekostigen, om op die manier de gemeente te ontlasten. Door de welwillendheid van de directie van De Twaalf Hoven werd onlangs het krediet dat de gemeente Het Hogeland voor zijn rekening neemt verlaagd van €9,3 miljoen naar €8,2 miljoen.

Kristel Rutgers (CDA), wethouder van de gemeente Het Hogeland, tegenover onlineplatform Eemskrant.nl: “Ik ben hier heel blij mee!” 

We zijn er nog niet

De omvang en de grote verscheidenheid aan gebruikers maakt De Tirrel een complex project, dat vraagt om zeer specialistische kennis en expertise, laat Ecorys weten in zijn onderzoek. Wethouder Rutgers schaart zich achter de aanbeveling van het adviesbureau: “Wat ons nu duidelijk is geworden, is dat nog meer specialistisch bouwmanagement noodzakelijk is. We hebben tot nu toe te weinig expertise ingezet voor het management dat nodig is voor een complex gebouw als De Tirrel. Die expertise gaan we toevoegen.”