Grant Thornton zet handtekening onder Green Recovery Statement

02 november 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In navolging van vele andere zakelijke dienstverleners en bedrijven heeft ook Grant Thornton zijn handtekening gezet onder het ‘Green Recovery Statement’, een initiatief van de Dutch Sustainable Growth Coalition.

Wat ons land hoe dan ook te wachten staat door de coronapandemie is een langdurige periode van economisch herstel. Volgens de initiatiefnemers van het ‘Green Recovery Statement’ – de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) – is het van belang dat daarbij voldoende rekening wordt gehouden met het klimaat. DSGC werd in 2012 opgericht door acht Nederlandse multinationals die kennis en ervaringen met ondernemers delen en beleidsmakers inspireren condities te creëren voor een duurzame, circulaire en inclusieve samenleving.

Grant Thornton – dat duurzaam ondernemen als een belangrijk onderdeel beschouwt van zijn bedrijfsstrategie – omarmt het gedachtegoed van DSGC en zette onlangs zijn handtekening onder het Green Recovery Statement. Daarmee sluit het bedrijf zich aan bij ruim driehonderd ondernemingen die met hun samenwerking het kabinet willen oproepen om duurzaamheid als speerpunt op te nemen binnen de nationale herstelplannen.

“Natuurlijk is er veel geld nodig voor het herstel. Maar herstel op een groene, sociale manier is cruciaal om de toekomstbestendigheid van bedrijven en de economie te waarborgen”, zegt Marcel Welsink, bestuursvoorzitter bij Grant Thornton: “Als bedrijven en de economie niet verduurzamen, zal de impact van de klimaatcrisis op de economie vele malen groter zijn dan die van de coronacrisis. Het is begrijpelijk dat veel bedrijven geneigd zijn zich primair te richten op financieel herstel, maar we kunnen het economisch herstel niet los zien van ons klimaat.”Grant Thornton zet handtekening onder Green Recovery Statement

Verduurzaming als economische kracht

In het Green Recovery Statement wordt eveneens benadrukt waarom er momenteel ongekende kansen zijn om in het herstel van de economie duurzaamheid als belangrijke pijler op te nemen. “De coronacrisis heeft geleid tot nieuwe vormen van (samen)werken, nieuwe businessmodellen en nieuwe partnerships die voorheen ondenkbaar of onuitvoerbaar leken, maar waarop voortgebouwd kan worden in de verduurzamingsopgave”, vertelt Emma Verheijke, partner Sustainability & Impact Services bij Grant Thornton.

“We waren pre-corona in transitie naar een nieuwe economie, waarin duurzaamheid en maatschappelijke impact een steeds belangrijkere rol gingen spelen naast financiële waarde. Momenteel staan we op een ‘keerpunt’: gaan we onder druk van de huidige crisis een stap terug en geven we korte termijn financiële waarde weer voorrang? Of kijken we verder vooruit en zetten we in op een schonere en inclusievere economie? De keuzes die bedrijven hierin maken, bepalen nu meer dan ooit hun waarde en toekomstbestendigheid”, legt Verheijke uit.

Dat Grant Thornton zich aansluit bij het Green Recovery Statement, sluit volgens Verheijke naadloos aan bij de filosofie van het bedrijf: “We zien duurzaamheid als een speerpunt voor zowel onze bedrijfsvoering als voor onze klanten. Daarnaast zet Grant Thornton zich ook in voor het maatschappelijke belang en ondersteunt het bedrijven en organisaties bij hun tocht door deze zware economische tijden met advies waarbinnen duurzaamheid een doorslaggevende factor is.”

Verder heeft Grant Thornton in de omgeving van Alphen aan de Rijn, waar het ook een kantoor heeft, ondernemers benaderd en deze geïnformeerd over het Green Recovery Statement. “Dit heeft ertoe geleid dat in de omgeving van Alphen aan de Rijn nog eens veertig ondernemers hun handtekening hebben gezet onder het statement. Grant Thornton biedt deze ondernemers in ruil voor hun welwillendheid de komende tijd adviesdiensten aan om hun duurzame herstel te bevorderen”, geeft Verheijke aan.

Grant Thornton is niet de eerste grote adviesorganisatie die zijn handtekening heeft gezet onder het Green Recovery Statement. Enkele maanden geleden sloten onder meer Accenture, RSM, PwC, EY, Deloitte, en KPMG zich al aan bij het initiatief.