Na EasyToys krijgt FC Emmen een financebedrijf als shirtsponsor

29 september 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

FC Emmen heeft wederom een nieuwe shirtsponsor aangekondigd. Dit keer zal de sponsordeal met minder controverse gepaard gaan dan bij sponsor EasyToys het geval was.

Het nieuws dat EasyToys – een seksspeeltjesbedrijf uit Veendam – zou gaan prijken op de tenues van voetbalclub FC Emmen, zorgde voor enige roering in de Nederlandse media- en sportwereld. De KNVB liet in eerste instantie weten de sponsordeal niet toe te staan, omdat deze “niet paste in het uitgebreide sponsoringreglement” van de betaalde voetbalvereniging.

Goed fatsoen?

De KNVB stelde dat reclame maken voor een seksspeeltjesbedrijf in strijd is “met de goede smaak of het fatsoen”. In een schriftelijke toelichting zei de voetbalbond: “Hoewel daarover verschillende opvattingen kunnen bestaan, is het bestuur betaald voetbal van mening dat het niet gepast is om sponsoruitingen die in verband kunnen worden gebracht met de seksindustrie op wedstrijdkleding te tonen.”

FC Emmen was vanzelfsprekend ontstemd door het besluit, ook omdat met de sponsordeal een “groot bedrag” gemoeid is. Voorzitter Ronald Lubbers van FC Emmen ging in de tegenaanval, en kreeg na weken lang getouwtrek zijn gelijk. Na gesprekken tussen de twee partijen werd besloten dat FC Emmen vooralsnog één seizoen EasyToys als shirtsponsor mag hebben, waarna de deal mogelijk kan worden verlengd.

Na EasyToys krijgt FC Emmen een finance bedrijf als shirtponsorVerschillende kenners hadden al hun steun toegezegd aan FC Emmen. Zo zeiden sommige sponsorexperts dat het uiten van een brand als EasyToys heel wat anders is dan daadwerkelijks seksspeeltjes promoten. Voetbalanalyticus Johan Derksen zei dat het hypocriet was om een bedrijf dat eerlijke zaken doet te dwarsbomen terwijl bedrijven die illegale activiteiten faciliteren, zoals het witwassen van geld (ING, ABN Amro), wel worden toegelaten tot het sponsorlandchap.

Rugsponsor

Kort na het vastleggen van de hoofdsponsor heeft FC Emmen ook bekendgemaakt wie de rugsponsor wordt. Het gaat om Staan, een bureau dat gespecialiseerd is in finance & control-vraagstukken. Staan levert consultants, interimmers en financespecialisten op gedetacheerde basis aan middelgrote organisaties en corporates.

Ben Haverkort, commercieel directeur van FC Emmen is verheugd met de deal. “In de gesprekken met Staan ging het over de trots, ambitie en toegankelijkheid waar wij allebei voor staan. Die combinatie maakt dat we uitstekend bij elkaar passen en we zijn dan ook erg verheugd dat we Staan vandaag kunnen presenteren als rugsponsor.”

Danny ’t Hoen, managing partner bij Staan, zegt over de partnership: “Als grote speler op het gebied van finance vinden wij het mooi dat FC Emmen groot durft te denken en met een professionele aanpak de gevestigde orde uitdaagt. Daar herkennen wij ons in en wij denken dat FC Emmen met de steun van ondernemingen als Staan van uitdager naar een gevestigde eredivisionist zal groeien.”

Op de mouw van het FC Emmen shirt prijkt ArboNed, een arbodienst voor het midden- en kleinbedrijf.