Mise en Place klaar voor de toekomst na herstructurering
Mise en Place is terug. In april zag het horeca-uitzendbureau zich door de coronacrisis genoodzaakt faillissement aan te vragen, maar inmiddels is de doorstart een feit. Corporate finance-boutique binq begeleidde de groep bij het overkomen van het faillissement, de daaropvolgende herstructurering en de herstart van de gefailleerde onderdelen. Managing Director en partner Joop de Hoogh vertelt over het traject: “Het is mooi te zien dat met de juiste insteek, een faillissement niet het einde van de ondernemersdroom hoeft te betekenen.”
Grote delen van de economie zuchten onder de coronacrisis, maar weinig sectoren zijn zo hard getroffen als de horeca en evenementenbranche. Horeca-uitzendbureau Mise en Place opereert op het snijvlak van deze twee sectoren en zag zijn omzet van de een op de andere dag compleet verdampen.
“Het was pijnlijk te zien hoe een onderneming die gezond en groeiend was van €7 miljoen omzet per maand terug viel naar €150.000 omzet”, vertelt De Hoogh. “Van de een op de andere dag was er geen werk meer voor de 3.000 medewerkers van Mise en Place. Ook voor de 2.900 medewerkers die bij Staffable op de loonlijst stonden was vrijwel geen werk meer. Hierdoor was het onmogelijk geworden de vaste lasten van backoffice-personeel – ruim 60 man – en alle kantoorlocaties – meer dan 30 – te voldoen.”
Om de plotselinge problemen zo goed mogelijk het hoofd te bieden werd de hulp ingeschakeld van binq. “We waren ‘in de lead’ voor de financiële en corporate restructuring van Mise en Place”, geeft De Hoogh aan. “We werden hierbij op juridisch vlak ondersteund door Tripels Advocaten uit Maastricht.”
De Haagse corporate finance-boutique begon met het onderzoeken van de opties voor de Mise en Place-groep. Daarbij moesten moeilijke keuzes worden gemaakt, legt De Hoogh uit. “Na lang overwegen is besloten om hard in te grijpen om daarmee de basis van Mise en Place te beschermen. Dat was erg pijnlijk voor alle vaste medewerkers, van wie velen al jaren een hele hechte band met de oprichters hadden, maar ook voor de oprichters zelf. 27 jaar hard werken en succes was in een dag weg.”
Waar herstructureringsspecialisten weleens worden weggezet als kille economen die van buitenaf hun botte bijl loslaten op een noodlijdend bedrijf, toont De Hoogh zich juist zeer bewust van het persoonlijk leed dat schuilgaat achter de harde cijfers. “Veel mensen onderschatten de impact van een faillissement. Naast de financiële aspecten is het ook emotioneel een zware aanslag.”
Daarbij benadrukt hij dat harde keuzes vaak onvermijdelijk zijn en dat ze er juist voor zorgen dat het leed kan worden beperkt. “Als binq hebben we de oprichters zo goed mogelijk voorbereid op wat ging komen, alle opties overwogen en uitgewerkt en uiteindelijk voor het scenario gekozen waarbij we Mise en Place weer snel op de rit konden krijgen, maar dan wel in een vernieuwende, afgeslankte vorm – fit en klaar voor de toekomst.”
“Zodra het stof is neergedaald is het tijd de bezem te pakken en de boel aan kant te maken voor een herstart.”
In deze toekomst is voorlopig nog altijd sprake van zwaar verstoorde marktomstandigheden. “Mise en Place moet het voornamelijk hebben van grote evenementen zoals de Formule 1, Tefaf, Tomorrow Land en grote evenementen bij hotels. Deze markt is voorlopig erg dun. De opzet van Mise en Place is daarop geënt. Kostenefficiënt, met moderne systemen en klaar voor snelle opschaling als de markt weer aantrekt. Na een forse herstructurering staat het bedrijf nu weer fit langs de lijn, klaar om bij de start van de wedstrijd sterker dan ooit haar diensten te leveren.”
De eerste belangrijke opdrachten zijn al binnen. Zo maakte voetbalclub N.E.C. bekend de samenwerking met Mise en Place voor drie jaar te verlengen. Dat betekent dat Mise en Place tot die tijd de exclusieve personeelsleverancier is van N.E.C. en hospitality-dienstverlener YveY, die tevens werkt voor clubs als Ajax, Cambuur en VVV.
De Hoogh blikt dan ook terug op een moeilijk, maar geslaagd traject. “Het is mooi te zien dat met de juiste insteek, een faillissement niet het einde van de ondernemersdroom hoeft te betekenen. Tip voor ondernemers in zwaar weer: bereid je terdege voor op de klap die gaat komen. Maar zodra het stof is neergedaald is het tijd de bezem te pakken en de boel aan kant te maken voor een herstart. Dat is precies wat we met Mise en Place hebben gedaan. En met succes.”