Improven neemt Search & Interim-praktijk van Grant Thornton over

11 september 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Improven voegt executive interim en search toe aan de dienstverlening, een stap waarmee het advieskantoor zijn dienstenportfolio verbreedt.

Het in Utrecht gevestigde Improven nam reeds een sterke positie in het consultingsegment in, waar het klanten helpt met vraagstukken op het snijvlak van finance, risicomanagement en digitalisering. Het bureau beschikt ook over een young professionals-tak – met inmiddels zo’n 25 jonge consultants – die sinds de lancering twee jaar terug geldt als een succesverhaal.

Volgens Jan Bosman, de Managing Partner van Improven, leefde het idee om de dienstverlening verder uit te breiden al langer binnen het bureau. “We kregen steeds vaker van opdrachtgevers de vraag of we binnen ons netwerk ook executives konden vinden voor interim of vaste functies”, laat Bosman weten in een telefonische toelichting.

Op zoek naar een uitbreiding

Het ‘nee’ moeten verkopen aan klanten zette Bosman en de andere partners aan het denken. Een zoektocht werd gestart naar een manier om dit segment toch te kunnen bedienen. Vanaf de start stond vast dat de voorkeur uitging naar een partij die actief is in de top van de markt, en waar kwaliteit voorop staat. “Veel van onze opdrachtgevers zijn CFO’s en CIO’s, en dus hebben we ons vooral gericht op bureaus in het executive segment.”

Bosman kwam uit bij een goede bekende, Jan Sinoo, die hij kent vanuit het verleden. Sinoo gaf leiding aan de Search & Interim-praktijk binnen Grant Thornton en na een aantal gesprekken over een mogelijke krachtenbundeling bleken de twee op één lijn te zitten. “Wij delen de open cultuur, de drive, het werkplezier en het oog voor het individu”, legt Sinoo uit.

Improven neemt Search & Interim praktijk van Grant Thornton over

De twee partijen werden gesterkt door het feit dat zij de afgelopen jaren diverse malen hebben samengewerkt. Improven nam recruitmentexpertise af bij Grant Thornton, terwijl het adviesbureau op zijn beurt ervaren consultants leverde aan relaties van Grant Thornton Search & Interim.

Met als gevolg dat Grant Thornton Search & Interim inmiddels (closing: begin september) onderdeel is geworden van het organisatieadviesbureau. “Dit leidt tot een aanzienlijke versterking van onze marktpositie en dienstverlening”, zegt Bosman. Bijkomend voordeel voor Improven is dat de samenvoeging senioriteit toevoegt aan het team. Dit helpt het bedrijf met de positionering richting senior leiders en bovendien intern met kennisoverdracht en coaching.

Ook Sinoo ziet veel voordelen: “Vaak dragen onze recruitmentopdrachten bij aan een transformatie. In Improven hebben we een partner gevonden die onze expertise aanvult met projectmatige verander- en executiekracht.”

Closing in coronatijd

De coronatijd en de uitdagende omstandigheden in de adviesmarkt hebben de deal niet aan het wankelen gebracht, geeft Bosman aan: “Ook in deze turbulente tijd laten wij een stabiele ontwikkeling zien.” Deels omdat het bureau een sterk trackrecord heeft in twee sectoren die stabiele havens zijn gebleken (de financiële en publieke sector), en omdat de vraagstukken waar het bedrijf aan werkt (finance, risk en digitalisering) bovenaan de managementagenda’s prijken in vrijwel elke sector.

Bosman – die al meer dan twintig jaar in de consultancy actief is – gaat nog een stap verder. Hij ziet deze overname juist als een motor voor groei. “Met de komst van Grant Thornton Search & Interim kunnen wij onze klanten nóg breder en specifieker helpen. We verwachten dat dit tot nieuwe kansen zal leiden.”

Vandaag de dag is Improven met 125 professionals actief bij klanten. Bosman geeft aan dat, hoewel de huidige markt weinig ruimte toelaat voor concrete toekomstplannen, het bureau wel de ambitie heeft om nog verder te groeien naar een team van circa 150 professionals in de komende jaren. “Maar”, voegt hij er meteen aan toe, “groei betekent voor ons met name kwalitatieve groei: werken aan gave projecten die er toe doen, en het realiseren van meer impact bij klanten.”