Berenschot verhuisd naar Life Office in Utrecht Papendorp

11 september 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na twintig jaar aan de Europalaan gevestigd te zijn, is Berenschot nu verhuisd naar het ‘Life office’ aan de Van Deventerlaan in Papendorp, Utrecht. Het moderne, nieuwe kantoor ademt duurzaamheid, is ingericht op het nieuwe werken en is uiteraard coronaproof.

Het besluit om te verhuizen werd vorig jaar genomen in navolging van een uitgebreide procedure, waarbij ook een huisvestingscommissie werd ingesteld. Belangrijk was dat ook de adviseurs van Berenschot betrokken werden bij de besluitvorming, waarbij hun visie op aspecten als kosten, duurzaamheid en goede bereikbaarheid zijn meegenomen.

Het nieuwe kantoor – Life Office – ligt op een prachtige zichtlocatie, gaf Bestuursvoorzitter Hans van der Molen vorig jaar al aan, “zowel vanaf de A2 als A12”. Ten tweede voldoet het nieuwe pand aan alle wensen van Berenschot ten aanzien van nieuwe manieren van werken: “Life is een inspirerend, modern en duurzaam pand.”

Duurzaamheid en corona

Bij de keuze voor de nieuwe locatie is vooral gekeken naar de duurzaamheid van het nieuwe kantoor. “Life is zeer energiezuinig en door minder vierkante meters te bezetten, wordt de CO2-uitstoot ook aanzienlijk verlaagd. Daarnaast wordt een deel van het meubilair circulair gebruikt: wanneer een tafelblad aan vervanging toe is maar het onderstel nog intact, dan wordt deze opnieuw ingezet in het kantoor”, zo valt te lezen in een persverklaring.
Berenschot verhuisd naar Life Office in Utrecht Papendorp

In de huidige tijd is door Berenschpt uiteraard rekening gehouden met de door Covid-19 noodzakelijke maatregelen. “Om ons aan de RIVM-richtlijnen te houden, maken we gebruik van het online reserveringssysteem voor werkplekken”, vertelt Bart Hoex, manager P&O: “Door de coronasituatie is het van belang om je via de Spotyou-app aan te melden voor een werkplek. Zo hebben we zicht op het aantal aanwezige medewerkers en kunnen we daarmee de anderhalvemeter-kantoorsituatie monitoren.” De vergaderruimtes hebben als gevolg van de corona een gehalveerde capaciteit en wanneer een reserveringsaanvraag wordt gedaan, wordt daar ook rekening mee gehouden.

Berenschot telt 320 medewerkers, die natuurlijk niet allemaal tegelijk in het kantoor hoeven te zijn. Flexibel werken is vandaag de dag de nieuwe norm in Life Office, dat beschikt over in totaal 140 werkplekken, die door middel van het online systeem en de app gereserveerd kunnen worden. Ook als de crisis straks voorbij is, zal de app gebruikt blijven worden. Hoex licht toe: “Het flexibele werken is geen nieuwe situatie overigens, want al vóór de coronacrisis waren veel adviseurs op pad of werkten vanuit huis.”

Teamgevoel behouden

In het licht van flexibel werken en corona lag voor Berenschot de uitdaging erin om binnen de organisatie het teamgevoel zo goed mogelijk te behouden. Floris Bannink, managing director Openbaar Bestuur (en MT-lid) en zelf betrokken bij de totstandkoming van de inrichting, legt uit: “Het kantoor fungeert vooral als ontmoetingsplek en minder als werkplek. In de indeling hebben we hier ook sterk voor gekozen, met verschillende soorten ruimtes waarin ontmoeting en samen kunnen werken centraal staan.”

“De grote uitdaging als leidinggevende hierin is om te zorgen dat de collega’s een teamgevoel houden en zich onderdeel voelen van een groep, bijvoorbeeld door inspirerende bijeenkomsten te organiseren, te zorgen voor onverwachte ontmoetingen en ook te zorgen voor ontspanning”, legt hij uit.

HR-afdeling

Het nieuwe werken biedt interessante  uitdagingen voor de Human Resources-afdeling van Berenschot. “De toekomst is moeilijk te voorspellen, maar in de HR-wereld zien we een verschuiving plaatsvinden van tijdgericht naar resultaatgericht-werken”, vertelt HR-adviseur Fauzia Zaitouni. “De verhuizing naar Life-office, en de manier van inrichting sluit goed aan bij deze ontwikkeling. Hier kunnen we verbondenheid creëren en onderling contact volgens de richtlijnen van de overheid waarborgen. Dit is een mooie kans voor HR om ervoor te zorgen dat de teams daarin worden gestimuleerd. Daarnaast zie ik voor me dat we zo het management optimaal ondersteunen in een gezonde werk-privébalans.”