Yellowtail sluit zich aan bij Sectorcollectief Duurzaam Wonen

10 september 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Yellowtail heeft zich aangesloten bij het Sectorcollectief Duurzaam Wonen. Het collectief zet zich in om verduurzaming een integraal onderdeel te maken van hypotheekadvies. Zo worden consumenten beter geïnformeerd over de mogelijkheden om de eigen woning te verduurzamen en wordt een bijdrage geleverd aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

“Uit klantonderzoeken blijkt dat consumenten open staan voor duurzaamheid”, vertelt Matthijs Mons, managing director van Yellowtail. “Maar wel op het juiste moment en met de juiste informatie over hun specifieke woning. Een oplossing moet persoonlijk, relevant en tastbaar zijn, wil een consument echt in beweging komen.”

Vanuit die gedachte werd het Sectorcollectief Duurzaam Wonen opgericht. De samenwerkende branchepartijen – voornamelijk geldverstrekkers, intermediairs en opleiders – willen proactief het belang en de mogelijkheden van duurzaamheid onder de aandacht brengen bij consumenten, door dit als vast onderdeel in te bedden binnen het hypotheekadviestraject.

Om deze ambitie kracht bij te zetten, heeft het collectief een speciale opleiding over duurzaam wonen ontwikkeld voor hypotheekadviseurs. Het is de bedoeling dat voor het einde van dit jaar minstens 80% van alle hypotheekadviseurs de opleiding ‘Adviseur Duurzaam Wonen’ heeft gevolgd. “Banken en ketens zijn al druk bezig om hun medewerkers de opleiding te laten volgen en de resultaten zijn zeer bemoedigend”, aldus de initiatiefnemers.
Yellowtail sluit zich aan bij Sectorcollectief Duurzaam WonenAls fintech-consultant werkt ook Yellowtail voortdurend aan slimme oplossingen om duurzaamheid te verankeren in financiële producten. De Conclusion-dochter werkt met meerdere klanten aan digitale oplossingen op het gebied van verduurzamingsadvies.

Zo wordt samen met Rogier Nieuwkamp van de Propositiefabriek bij een grote verzekeraar gewerkt aan de implementatie van een digitale duurzaamheidsstraat, waarmee op basis van actuele (woning)data een op maat gesneden advies gegeven kan worden. Met dit persoonlijk duurzaamheidsoverzicht kunnen consument en adviseur met elkaar in gesprek gaan over welke manier van financieren het beste past bij de persoonlijke situatie van de consument.

Ter onderstreping van zijn toewijding aan duurzaamheid heeft Yellowtail zich nu ook aangesloten bij het Sectorcollectief Duurzaam Wonen. Het collectief telt inmiddels al 86 partners, waaronder alle grote namen in het hypotheeklandschap – denk aan alle grote banken, andere hypotheekverstrekkers, verzekeraars, opleiders en andere branchepartijen zoals De Hypotheker, Independer en Vereniging Eigen Huis. Vanuit de adviesbranche naast Yellowtail is ook IG&H partner.

Yellowtail helpt de hele keten tevens bij het ontwikkelen van digitale duurzaamheidsoplossingen. Zo heeft het bureau samen met partners in de markt onderzocht hoe machine learning-technieken kunnen worden ingezet om beter in zicht te krijgen in welke hypotheken echt ‘groen’ zijn. Beleggers investeren steeds meer in groene hypotheken. Dat is positief – ook voor consumenten, die zo korting krijgen op een groene hypotheek – maar vaak is het lastig bepalen welke hypotheken alleen worden aangeprezen als groen en welke dat ook echt zijn. Daar wil Yellowtail verandering in brengen.

“Interessant voor beleggers maar ook voor de geldverstrekkers”, aldus het bureau. “Deze datagedreven oplossingen kunnen namelijk ook weer ingezet worden om huiseigenaren, met een laag energielabel, een incentive te bieden om te het huis te verduurzamen.”