Big Four door omzetgrens van $9 miljard in Australië

09 september 2020 Consultancy.nl

De afgelopen vijf jaar zijn de inkomsten van de Big Four-kantoren in Australië flink gestegen, wat ertoe heeft geleid dat de totale omzet van het kwartet voor het eerst de grens van AU$9 miljard heeft doorbroken.

De grootste zakelijke dienstverleners ter wereld – Deloitte, PwCKPMG en EY – hebben in Australië elk hun omzet de laatste vijf jaar met meer dan 30% zien groeien. Bij elkaar opgeteld hebben de Big Four-kantoren in deze periode circa AU$3 miljard aan hun omzetten toegevoegd.

PwC blijft qua omzet de koploper, maar Deloitte, EY en KPMG hijgen wel steeds meer in de nek van de marktleider. Ten opzichte van 2016 heeft PwC zijn jaaromzet met 35% zien stijgen naar in totaal AU$2,6 miljard. Deloitte zag zijn omzet in diezelfde periode met 62% groeien naar AU$2,5 miljard en zit PwC inmiddels aardig op zijn hielen.

EY en KPMG zijn de afgelopen vijf jaar eveneens dichter in de buurt gekomen van de koploper. De omzet van EY groeide sinds 2016 met 43% naar een totale jaaromzet van AU$2,13 miljard. De jaaromzet van KPMG in Australië steeg de afgelopen vijf jaar met 39% naar AU$1,9 miljard.

Omzetcijfers van Big Four in Australie

De Big Four-kantoren wisten sterk te profiteren van de bloeiende Australische managementadviessector – die vandaag de dag een omvang kent van circa US$6 miljard. Vooral opdrachtgevers in de publieke sector, de financiële dienstverlening en de mijnbouw- en grondstoffenindustrie gaven meer uit aan consultants. Digitalisering en strategie waren de belangrijkste groeigebieden, gevolgd door advisering op het gebied van risico & regelgeving en technologie.

Ten aanzien van de positieve resultaten moet wel worden opgemerkt dat voor de berekening van de laatste financiële cijfers (FY20) van de Big Four-kantoren slechts een paar ‘corona-maanden’ zijn meegenomen. De vier grote spelers hebben allen een gebroken rapportagejaar, dat grofweg loopt de zomer van 2019 tot de zomer van 2020. De meest recente cijfers gaan dus over negen maanden in het ‘pre-coronatijdperk’ en over drie maanden tijdens de coronacrisis.

De Big Four zijn hier logischerwijs niet immuun voor. Door de economische recessie – de eerste voor Australië in 29 jaar – zagen de kantoren zich gedwongen mensen te ontslaan om hun financiële huishouden te bewaken. Zo kondigde PwC in juni aan 700 banen in Australië te schrappen, en enkele dagen later volgde Deloitte dit voorbeeld en zette ook 700 medewerkers op straat.

KPMG nam in Australië afscheid van ‘slechts’ 200 professionals, maar vroeg wel aan alle medewerkers om in te stemmen met een loonsverlaging van 20% voor een periode van vier maanden om een ontslagronde te voorkomen. Bijna 99% van het personeelsbestand van KPMG in Australië accepteerde dit voorstel.

Binnen EY, dat zich in 2020 de snelste groeier van de Big Four in Australië mag noemen, is het ondanks de coronacrisis momentele relatief rustig. Een woordvoerder van het bedrijf liet weten aan zakenkrant AFR dat allerlei maatregelen zijn genomen om de impact van vraaguitval te beperken. Tot op heden heeft het adviesbedrijf nog geen medewerkers op straat gezet.