Deloitte ontslaat 7.000 medewerkers in VS, Australië en India

23 juni 2020 Consultancy.nl

Deloitte heeft de afgelopen weken meer dan 7.000 medewerkers ontslagen in drie belangrijke markten voor het bureau: de Verenigde Staten, Australië en India. 

De adviessector krijgt een flinke klap door de coronacrisis. Volgens de laatste schattingen zal de omvang van de consultancymarkt eind 2020 met ongeveer 18% zijn gekrompen. En deze ontwikkelingen raken niet alleen de kleine en middelgrote bureaus: ze zetten zelfs de grootste spelers binnen de branche onder grote druk.

Deloitte is wereldwijd de grootste zakelijke dienstverlener in de markt, en het beschikt over de grootste consultancypraktijk. Maar door de huidige crisis staat de declarabiliteit van de adviespraktijk – Deloitte Consulting (inclusief Monitor Deloitte en Deloitte Digital) en Deloitte Financial Advisory Services – flink onder druk. 

Hierdoor wordt Deloitte naar eigen zeggen gedwongen om een reeks van bezuinigingsmaatregelen te nemen. Zo zijn de beloningen van partners en medewerkers met tussen de 20% en 40% teruggeschroefd, en is gedwongen afscheid genomen van personeel. Zo schrapte het bedrijf al 5.000 banen in de Verenigde Staten, 1.500 in India, terwijl in Australië en in Canada respectievelijk 700 en 200 Deloitte-professionals op straat werden gezet.

Deloitte ontslaat 7.000 medewerkers in VS, Australië en India

De praktijk van Deloitte in het Verenigd Koninkrijk (UK), de grootste van het Europese continent, heeft tot op heden nog geen ontslagen aangekondigd. Maar naar verwachting is dit slechts een kwestie van tijd omdat de divisie zich in een slechtere positie bevindt dan veel van zijn internationale tegenhangers. 

Het bbp van de UK krimpt dit jaar met meer dan 20%, en de vraag naar zakelijke adviesdiensten is met een aantal uitzonderingen daargelaten (onder meer turnaround, risicomanagement, reorganisatie, zorg, Brexit) ingestort. Volgens ingewijden is de declarabiliteit van consultants gedaald tot onder de 65%. Ook in Duitsland en Frankrijk gonst het van de geruchten. 

Deloitte Nederland

In Nederland is Deloitte met afstand de grootste van de Big Four-kantoren. Het bedrijf was goed op weg om dit jaar een omzet te gaan behalen van meer dan $1 miljard. De coronacrisis gooide echter roet in het eten. Terwijl de audit- en assurance-praktijken nog relatief goed draaien, kampen consultants en financiële adviseurs met vraaguitval. 

Volgens ingewijden gaat het bestuur van Deloitte Nederland ervan uit dat – onder de huidige omstandigheden – de lopende maatregelen die genomen zijn (het schuiven verplichte vakantiedagen) in combinatie met de buffers die opgebouwd zijn, voldoende zijn om de crisis af te wenden. Er liggen echter plannen op tafel voor diepere maatregelen, mocht de markt verslechteren.

Punit Renjen

Opvallend in deze tijden van krimp en bezuinigingen is dat de global CEO van Deloitte Punit Renjen zich in een bedrijfsbrede e-mail en op sociale media juist uitbundig heeft uitgelaten over de sterke financiële prestaties van het bedrijf in het huidige jaar. Deloitte verwacht dit boekjaar – dat loopt van juni 2019 tot juni 2020 – ondanks de Covid-19 crisis een groei van 6% te noteren naar een omzet van $48 miljard.

Hiermee stelt het zijn status als de grootste van de Big Four-kantoren veilig. Deloitte is al sinds 2016 het grootste wereldwijde accountants- en adviesbureau, toen het de titel overnam van PwC.

Renjen vertelde zijn medewerkers dat de ambitie van Deloitte om de grootste dienstverlener te blijven “natuurlijk wel door de pandemie wordt beïnvloed, maar het verhaal van 2020 is een verhaal van twee helften: het verandert niets aan het groeitraject dat Deloitte al jaren doorloopt.”

Op Twitter vervolgde Renjen zijn boodschap: “Deloitte heeft een lange geschiedenis in het helpen van onze mensen, klanten en de maatschappij, wanneer zij worden geconfronteerd met oorlogen, recessies en pandemieën. Veerkracht zit in ons DNA: we gaan door met het maken van impact, ook in het coronatijdperk.” 

Tegen het licht van de duizenden ontslagen zorgen de uitlatingen van Renjen volgens Consultancy.org bij sommige personeelsleden voor gefronste wenkbrauwen.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup