Edwin Herrie nu formeel de baas van KPMG Advisory

31 augustus 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Edwin Herrie is benoemd tot de nieuwe Head of Advisory van accountants- en advieskantoor KPMG.

Herrie geeft hiermee leiding aan een team van ongeveer 1.500 professionals die werkzaam zijn binnen vier belangrijke units van de praktijk: Strategy, Management Consulting, Risk Consulting en Deal Advisory. In KPMG’s meeste recente financiële boekjaar heeft de adviespraktijk een omzet van €214 miljoen weten te realiseren – ter vergelijking, vijf jaar geleden, in 2015, zette KPMG Advisory nog €184 miljoen om. 

De nieuwe topman heeft de taak gekregen om de adviespraktijk “verder uit te bouwen”, zo valt te lezen in een persverklaring van KPMG, maar de komende periode zal de nadruk ongetwijfeld meer liggen op het door de huidige coronacrisis loodsen van de praktijk en de medewerkers. Door de crisis beknibbelen opdrachtgevers op hun consultancyuitgaven, en dit leidt tot vraaguitval in de markt. Volgens eerste schattingen geeft de private sector tussen de 15% en 20% minder uit aan consultants ten opzichte van de pre-Covid-19 periode.

Edwin Herrie, Head of Advisory, KPMGKPMG heeft echter het voordeel dat het actief is in alle mogelijke sectoren, en dat het een leidende positie inneemt in twee sectoren waar de vraag naar adviseurs juist is toegenomen. Het Big Four-kantoor is van oudsher een sterke speler in de financiële sector, en in de zorg heeft het de afgelopen jaren onder leiding van Anna van Poucke (die onlangs is aangesteld als global head van KPMG Health) een voorsprong opgebouwd ten opzichte van de grote concurrenten.

Een andere pijler van Herries nieuwe rol is het voortzetten van KPMG’s digitale ambities. Enerzijds houdt dit het verankeren van digital binnen KPMG’s proposities in, omdat vandaag de dag elke adviespropositie een sterke digitale component met zich meebrengt. Anderzijds betreft het het omarmen van digitalisering in de interne manier van werken zoals business development, performance management en risk & quality assurance..

Onderdeel van de verantwoordelijkheid is ook de verdere uitbouw van samenwerkingen met technologiepartners. De IT-adviespraktijk van KPMG (IT Advisory) helpt klanten met het implementeren van systemen en werkt nauw samen met ERP-partijen zoals SAP, Oracle, Microsoft en Saleforce, en gespecialiseerde softwareleveranciers, zoals Appian, McLaren, ServiceNow en UIPath.

KPMG’s persverklaring geeft verder speciale aandacht aan de Deals-praktijk. De dealmakers en corporate finance-adviseurs van KPMG behoren volgens Mergermarket tot de top vijf overnamebemiddelaars van ons land (H1 2020; aantal deals), en samen met Head of KPMG Deals Marcel Groenendijk zal Herrie werken aan “de verdere uitbouw van deze succesvolle praktijk”.

Herrie gaf al sinds 1 oktober op ad interim basis leiding aan KPMG Advisory en volgt nu formeel Rob Fijneman op, die van 2015 tot 2019 de rol heeft mogen bekleden. Daarvoor was Herrie onder meer Head of Markets en hoofd van de Deals-praktijk en de Financial Services-marktgroep.

Herrie sloot zich twintig jaar geleden aan bij KPMG. Hij kwam toen van APG en werkte eerder voor NIBC Bank, waar hij betrokken was bij de acquisitie, de financiering (asset securitisation) en het asset & liability management van retailportefeuilles (zoals woninghypotheken) van de bank.