Anna van Poucke leidt wereldwijde zorgpraktijk van KPMG

24 augustus 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Anna van Poucke, partner bij KPMG in Nederland, is benoemd tot het wereldwijde hoofd van de zorgpraktijk van het accountants- en advieskantoor.

De Nederlandse is sinds 2011 werkzaam voor het Big Four-kantoor, en is sinds 2013 partner. De afgelopen zeven jaar gaf ze leiding aan de Healthcare-afdeling in ons land, en onder haar leiding is de industriegroep fors gegroeid. De praktijk werkt voor zorgaanbieders, ziekenhuizen, GGZ en de jeugdzorg aan thema’s als strategieontwikkeling, portfoliomanagement, (digitale) transformaties, audit & assurance, financieel management, fusies & overnames, risicomanagement, nieuwe leveringsmodellen en (regionale) samenwerking.

De zorgpraktijk werkt ook samen met de overheid (VWS) en toezichthouders aan beleidsontwikkeling, evaluatie van beleid en toekomstscenario’s. De afgelopen maanden richtte de praktijk zich in het bijzonder op oplossingen met betrekking tot de Covid-19 pandemie.

Naast haar Nederlandse rol, is Van Poucke ook internationaal actief. Zo is ze Global Lead voor de ‘Care System Redesign’-propositie en lid van het Global Center of Excellence for Health. In die rollen heeft ze gewerkt met klanten uit uiteenlopende landen – van Scandinavië en Canada tot Singapore en Zuid-Afrika – en hen geholpen met het verbeteren van hun nationale zorgsystemen of hun regionale en lokale zorgvoorzieningen.

Anna van Poucke, KPMGMet succes, want per 1 oktober, zo hebben KPMG-partners gestemd, zal Van Poucke de internationale leider worden van de industriegroep. Ze zal een team gaan leiden van meer dan 10.000 professionals – accountants, consultants, financiële adviseurs en advocaten – actief in meer dan 150 landen. Hiermee wordt ze de eerste Nederlandse partner die deze rol bekleedt, en de enige Nederlander die momenteel leiding mag geven aan een van de branchegroepen van KPMG

De Nederlandse zorgpraktijk is klein te noemen in verhouding tot de veel grotere praktijken van KPMG in onder meer de VS, Duitsland, Frankrijk of de UK. En hoewel de praktijk minder dan 3% van KPMG Internationals wereldwijde omzet van €25 miljard genereert, neemt ons land toch een speciale plek in de geschiedenis van de organisatie in. De letter K in KPMG is afkomstig van het Nederlandse accountantskantoor Klynveld, dat in 1917 in Amsterdam werd opgericht. Na diverse fusies, fuseerde in 1987 het Nederlands-Duitse Klynveld Main Goerdeler met het Britse-Amerikaanse Peat Marwick om samen KPMG te vormen.

Bovendien is KPMG als enige van de Big Four-kantoren (naast KPMG ook Deloitte, EY en PwC) met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland (Amstelveen). De andere drie zijn met het hoofdkantoor in Londen gevestigd.

KPMG Nederland is vanzelfsprekend verheugd met het feit dat een Nederlandse vrouw nu de lakens uitdeelt binnen de wereldwijde zorgpraktijk, een erkenning voor de rol die de Nederlandse organisatie inneemt op het wereldwijde toneel. Zo schrijft Salo van Berg, een partner bij KPMG Nederland, op zijn LinkedIn: “Wij zijn zeer vereerd dat Anna door KPMG International is benoemd als de nieuwe Global Sector Head for Healthcare.”

Van Poucke neemt het stokje over van de Brit Mark Britnell, die na elf jaar aan het roer te hebben gestaan nu de leiding overdraagt. Hij blijft actief als partner in de Healthcare-praktijk van de UK-organisatie, en heeft alle vertrouwen in zijn opvolger. Zo stelt hij: “Ik ben verheugd dat Anna mijn verantwoordelijkheid overneemt, ze zal het zeker fantastisch doen in haar nieuwe rol.”

Britnell fungeerde eveneens als Global Head van KPMG’s Government industriegroep. Deze rol wordt nu overgenomen door de Australische vrouw Liz Forsyth.