Hendrik-Jan van der Waal van Prowareness krijgt lintje

24 april 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een consultant bij Prowareness, Hendrik-Jan van der Waal, heeft een koninklijke onderscheiding gekregen, als erkenning voor zijn persoonlijke, bijzondere verdiensten voor zijn naaste omgeving en de bredere samenleving.

Hendrik-Jan van der Waal is sinds 2014 trainer en consultant bij Prowareness. Daarvoor heeft hij voor een internationale dienstverlener diverse complexe projecten uitgevoerd. Sinds 2012 houdt hij zich bezig met Agile werken en het helpen van organisaties met hun transformatie. hij is gespecialiseerd in een keur aan trainingen, waaronder een Scaled Agile Framework training, Agile foundation inhouse training, Scrum Master training, Product Owner training en Agile expert program inhouse.

De consultant is onlangs een bijzondere eer ten deel gevallen, met het verkrijgen van het welbekende lintje en de titel: ‘Ridder in Orde van Oranje-Nassau’. Begin 2019 ontstond het idee om Van der Waal voor te dragen voor de koninklijk onderscheiding. Al jaren zet Van der Waal zich als mantelzorger in voor meerdere familieleden.

Een van zijn broers heeft FTD (fronto temporale dementie) en woont al jaren in een verzorgingstehuis en Van der Waal biedt hem en zijn vader de nodige ondersteuning. Ook zijn andere broer kampte met de ziekte en is inmiddels overleden en Van der Waal is ook een steunpilaar voor diens gezin.
Hendrik-Jan van der Waal, Agile consultant, ProwarenessNaast zijn inzet voor zijn omgeving, maakt Van der Waal zich ook sterk voor de Stichting FTD-Lotgenoten die hij ooit samen met zijn broer, opstartte met een website met informatie over de ziekte. Inmiddels is de stichting uitgegroeid tot een huiskamer- tot lotgenotenbijeenkomsten, tot conferenties, en tot een nationale en internationale samenwerking. Van der Waal fungeert als voorzitter binnen de stichting.

Daarnaast neemt Van der Waal zitting in de FTD-expertgroep, die samen met neurologen, psychologen, psychiaters, specialisten ouderengeneeskunde en casemanagers gedreven zijn om een oplossing te zoeken en expertise te bundelen en toegankelijk te maken voor collega-professionals.

Verder beheert de Prowareness adviseur de World FTD United Website en vergadert hij met het bestuur van inmiddels 23 aangesloten landen wereldwijd. Op onderzoeksgebied is hij bovendien betrokken bij het FTD Centrum van het Erasmus MC. Regelmatig werkt hij mee aan artikelen, tv-programma’s, het creëren van bewustzijn en openheid over FTD geven. Ook heeft hij meegewerkt aan de Huisartsenbrochure FTD.

“Hendrik-Jan is gedreven en wil met zijn ervaring en zijn missie, mensen, en vooral de partners, te helpen.”

Verschillende personen hebben de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding voor Van der Waal ondersteund met een aanvullende brief. Dit waren: Marjan Pegman, oud-secretaris FTD-Lotgenoten; Yolande Pijnenburg, neuroloog VU-Amsterdam; John van Swieten, hoogleraar genetica van dementie Erasmus MC Rotterdam;  T. Wardill, voorzitter World FTD United; en Margreet Mantel, secretaris FTDlotgenoten.

In een reactie laat Van der Waal weten blij te zijn met de waardering. “Mijn broer is vorig jaar overleden aan de ziekte. Hij heeft de stichting mede opgericht, dus dit lintje is ook een beetje voor hem.” Tot slot geeft hij aan: “ik doe dit werk niet om een lintje te ontvangen, maar omdat ik anderen kan helpen.