BCG en Roland Berger begeleiden deal in verzekeringsmarkt

25 augustus 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Het Franse private equity-bedrijf Ardian heeft een meerderheidsbelang genomen in Finaxy, een van Frankrijks tien grootste verzekeringsmakelaars. 

Het opereren onder de vleugels van een private equity-partij is niet nieuw voor Finaxy. De afgelopen zes jaar was het bedrijf reeds grotendeels in handen van Equistone Partners Europe, een mid-market private equity-bedrijf. Onder dit leiderschap wist Finaxy sterke groei te realiseren, onder meer door uit te breiden binnen het B2C- en B2B-domein, deels middels een grote overnamecampagne. 

Vandaag de dag legt Finaxy zich toe op verzekeringsdiensten en producten voor consumenten en corporate organisaties, maar heeft ook een derde dienstenaanbod, gericht op verzekeraars en de bankensector. “De nauwe samenwerking met Equistone heeft ons in staat gesteld de groep zo te positioneren dat we klaar zijn voor onze ambitieuze plannen”, zo laat Erick Berville weten, oprichter en chief executive van het in Parijs gevestigde verzekeringsbedrijf. Vandaag de dag genereert de groep een omzet van circa €80 miljoen.

Maar, “we hebben er nu voor gekozen om deze reis voort te zetten met Ardian en zijn blij hen te welkom te mogen heten”, voegt hij toe. Ondertussen kan Equistone terugkijken op een lucratieve exit. Mergermarket schat de dealwaarde in op ongeveer €100 miljoen, wat neerkomt op 15x EBITDA.

BCG en Roland Berger begeleiden deal in verzekeringsmarkt

Met de steun van Ardian, dat in Europa, Amerika en Azië goed is voor een beheerd vermogen van circa $100 miljard en daarmee een van de grootste investeerders ter wereld vormt, is Finaxy van plan zijn buy-and-build-strategie te versnellen. Na 27 overnames te hebben afgerond sinds de start in 2009, betekent dit dat de dealmakers van het bedrijf wederom een drukke periode tegemoet gaan.

De Finaxy-deal werd ondersteund door M&A-consultants van Boston Consulting Group (BCG), die de belangen behartigden van koper Ardian. BCG bood commerciële due diligence-ondersteuning. Tegelijkertijd leverden consultants van Roland Berger aan de andere kant van de tafel vendor due diligence-diensten aan verkoper Equistone, dat een belang van 54% in Finaxy had. 

Eerder dit jaar schakelde Ardian consultants in van L.E.K. Consulting om advies te geven ten aanzien van een van zijn overnames, en vorig jaar werden Advancy en Kearney ingeschakeld om advies te leveren bij enkele transacties. Een van de portefeuillebedrijven van de groep is Argon & Co, een internationaal operations & supply chain-consultancybureau.