Onderwijs in Arnhem en Velp spreidt lessen voor ontlasten ov

26 augustus 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Mbo- en hbo-scholen in Arnhem en Velp spreiden de begintijden van lessen om het openbaar te ontlasten. Het ov zucht al jaren onder de enorme studentenstromen, en door de coronamaatregelen heeft het verminderen van deze druk extra urgentie gekregen.

Elke dag reizen in Arnhem en het aangrenzende Velp zo’n 15.000 mbo- en hbo-studenten met het openbaar vervoer. Dit zorgt vaak voor overvolle bussen, en daarmee voor studenten die met regelmaat te laat komen omdat ze niet meer in de bus passen. Dit leidde in 2018 al tot een handtekeningenactie, waarna de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen de aanvangstijden al eens aanpaste.

Dit was echter slechts een doekje voor het bloeden. Begin dit jaar werd mede daarom een groot mobiliteitsprogramma gelanceerd voor de regio Arnhem-Nijmegen, waarin de bereikbaarheid van de mbo- en hbo-scholen een van de belangrijkste speerpunten is. Het programma – genaamd ‘Slim en Schoon onderweg’ – is in brede zin bedoeld om te zorgen dat mensen in de regio op een duurzame manier kunnen reizen, en bevat in totaal zeventien uitvoeringsprojecten die hieraan moeten bijdragen.

Onderwijs in Arnhem en Velp spreidt lessen voor ov

Nu het ontlasten van het ov vanwege corona nog veel belangrijker is geworden, dient het programma tevens als basis voor de extra maatregelen voor het begin van het nieuwe schooljaar. De Rijksoverheid roept studenten door het hele land al enkele maanden op om de spits te mijden, maar omdat dit voor Arnhem onvoldoende is hebben vervoerders NS, Arriva en Breng, de onderwijsinstellingen, VNO-NCW, Rijkswaterstaat en de gemeente Arnhem de handen ineengeslagen om het ov verder te ontlasten.

Daarbij worden ze geholpen door P2. Vanuit het bureau dat zich richt op duurzame transities werken adviseurs Anne Garretsen en Robbin Pennings mee aan het faciliteren van samenwerking en het ontlasten van de ov-verbindingen met de scholen. Om de druk te verminderen hebben de Arnhemse scholen onder meer afgesproken dat ze waar mogelijk online blijven lesgeven. Daarnaast worden zowel studenten als personeel opgeroepen om het ov zoveel mogelijk te mijden.

“Het inrichten van een 1,5 meter maatschappij biedt kansen voor nieuwe samenwerkingen. Met een gedeeld belang”, aldus P2 over het project. “Onze collega’s Anne en Robbin werken in Arnhem aan bereikbaarheid van het campusterrein, rekening houdende met alle maatregelen.”